top of page

Stranka za BiH pozvala na MOBILIZACIJU: Hoće li se Milada Šukalo i njen otac odazvati pozivu?

Ratnohuškački pozivi iz Federacije rasplamsavaju tenzije među građanima. Oni koji dižu ove tenzije jeste i Stranka za BiH, koja je pozvala Oružane snage na pripreme za odbranu države. Da li će se Milada Šukalo, rođena Buturović iz Konjica, koja je bila na listi Stranke za BiH Harisa Silajdžića (jednog od najbližih saradnika Alije Izetbegovića), priključiti mobilizaciji? Milada će uskoro organizovati Akademiju povodom dana džamija koja će se 7. maja održati u Banjaluci. Takođe, aktivno širi turski uticaj u glavnom gradu Republike Srpske, dok u Federaciji kroji planove sa Strankom za BiH.

 



Da li će se zajedno sa ocem odazvati mobilizaciji? Ovo je dobro postavljeno pitanje s obzirom na istaknutu ulogu njene porodice u Konjicu tokom prethodnog rata. Miladin otac Semir (Ferid) Buturović i stric Edin (Ferid) Buturović bili su istaknuti pripadnici Armije BiH, tačnije 445. Konjičke brdske brigade nazvane Neretvica, gdje su se najveće borbe dešavale u Buturović polju.

 

U postratnom periodu, Milada (Buturović) Šukalo slijedi stope svojih predaka. Bila je na listi stranke Harisa Silajdžića, a sada se aktivno angažuje u Banjaluci, pokušavajući privući strane fondove za upravljanje gradom na Vrbasu. Nedavno je Milada Šukalo dočekala njemačkog turistu Kristijana Šmita raširenih ruku na vratima Gradske uprave u Banjaluci.

 

Podsjećamo da je Stranka za BiH pozvala Oružane snage na pripreme za odbranu države, pri tome prozivajući Milorada Dodika za nemire. Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je da srpski narod nikada neće pristati na narativ političkog Sarajeva i dijela međunarodne zajednice o navodnom genocidu u Srebrenici. Dodik je takođe rekao da guranjem rezolucije o Srebrenici u Generalnu skupštinu UN, BiH gura ka mirnom razlazu, dok iz Federacije priželjkuju sukobe i novi rat.

bottom of page