top of page

Ko je ustvari Milada Šukalo?


Savjetnica, zamalo zamjenica gradonačelnika, šefica odsjeka za međunarodnu saradnju... sve je to Milada, udata Šukalo. A ko je prava Milada, rođena Buturović iz Konjica, koja je, između ostalog, bila na listi Stranke za BiH Harisa Silajdžića, koji je bio jedan od najbližih saradnika Alije Izetbegovića?



Milada Šukalo, rođena Buturović, porijeklom iz Konjica, po struci pedagog, vrlo brzo se probila na političku scenu Republike Srpske, tačnije Banjaluke. Pod okriljem raznih nevladinih organizacija, a kako naš izvor tvrdi najviše zahvaljujući stranim sponzorima i koje kakvim islamskim fondovima, Šukalova se probila do Banjaluke i zavidne pozicije u Gradskoj upravi, koju je lično Draško Stanivuković stavio u prvi plan.


Ipak, Miladina porodica poprilično je istaknuta u Konjicu, ali po učešću u prethodnom ratu, naravno, na strani Bošnjaka. Miladin otac Semir (Ferid) Buturović i stric Edin (Ferid) Buturović istaknuti su pripadnici Armije BiH, tačnije 445. Konjičke brdske brigade, nazvana Neretvica, a najveća dejstva dešavala su se upravo u Buturović polju.


Ukoliko se uđe u registar tzv. Vojske Armije BiH, koji je javno dostupan svima, vidi se da je Miladin otac Semir kao pripadnik Armije BiH proveeo 700 dana, dok je stric Edin bio 1492 dana, dakle cijeli rat.



Inače, 445.konjička brigada poznata je kao istaknuta tzv. Armije BIH po ratnim zločinima i protjerivanju stanovništva iz Konjica i drugih gradova.



U proljeće i ljeto 1992. godine na području Konjica i okoline snage tzv. Armije BIH su uklanjanjali i prisilno preselili gotovo cjelokupne populacije stanovništva srpske nacionalnosti sa tog područja. Među navedenim zločinima, obuhvaćena su ubistva mučenja, silovanja, zlostavljanja i progoni žrtava.


U postratnom periodu, stopama predaka krenula je i Milada (Buturović) Šukalo, koja je bila na listi stranke Harisa Silajdžić, a koja se na perfidan način uvukla u Banjaluku, gdje na sve načine pokušava uvući koje kakve strane fondove koji bi upravljali gradom na Vrbasu.


S obzirom na gore navedeno ne čudi činjenica da je upravo Milada Šukalo bila ta koja je njemačkog turistu Kristijana Šmita dočekala na vratima Gradske uprave u Banjaluci raširenih ruku.

bottom of page