top of page

Poštovanje dječijih prava osnov za izgradnju naprednog društva

Povodom 1. juna - Međunarodnog dana djeteta iz institucije Ombudsmana za djecu Republike Srpske navode da je u proteklom periodu, obilježenom pandemijom korona virusa, na globalnom nivou, naglasak na zaštiti života i zdravlja svih ljudi pa i djece.

Poštovanje dječijih prava je osnov za izgradnju naprednog društva, a odrasli svaki dan treba da se zapitaju – da li smo dovoljno učinili da ih zaštitimo, da li dovoljno činimo da im osiguramo bezbrižno i zdravo odrastanje, poručuju iz ove institucije.


Međutim, ne smije se dozvoliti da zbog pandemije djeca budu uskraćena za roditeljsku pažnju i prisustvo tokom bolničkog liječenja, jer bitno je napomenuti da je topla roditeljska ruka `pola posla`u pogledu psihofizičkog oporavka djeteta


U vrijeme kada je sva pažnja usmjerena na borbu protiv virusa korona, pa je pravo na zdravlje i zdravstvenu zaštitu u fokusu, ne smiju zapostaviti ni ostala prava djece - pravo na obrazovanje, igru, pravo na zaštitu od svih oblika zlostavljanja i zanemarivanja, pravo na bezbrižno djetinjstvo.


Ova institucija za djecu podsjeća na obavezu poštovanja Konvencije UN o pravima djeteta i apeluje na sve subjekte zaštite da najbolji interes djeteta bude primaran i zastupljen kada odlučuju o njihovim pravima.


S obzirom da u procesu podrške i zaštite djece učestvuje više subjekata sa specifičnim ulogama /roditelji, vaspitno-obrazovne ustanove, službe socijalne zaštite, zdravstvene ustanove, pravosudni organi, policija, mediji.../, ističu u Ombudsmanu za djecu, svi oni imaju obavezu i odgovornost da blagovremeno i adekvatno reaguju u skladu sa svojom ulogom, te obezbijede da najbolji interes djeteta bude ostvaren.


Djeca imaju pravo, a odrasli obavezu i odgovornost da omoguće ostvarivanje svakog prava, za svako dijete i na svakom mjestu na putu njegovog odrastanja.

bottom of page