top of page

U drugom razredu novi predmet

Cilj reformskog procesa osnovnog obrazovanja povezivanje tradicionalnog načina učenja i novih tehnologija.

Ministar provjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da je cilj reformskog procesa osnovnog obrazovanja povezivanje tradicionalnog načina učenja i novih tehnologija i da će novi nastavni plan i program biti prilagođen interesovanju učenika i vremenu u kojem žive.


"Cilj nam je da unesemo novine koje će omogućiti da se učenici posvete onome što ih interesuje, odnosno da steknu znanje potrebno za posao kojim će se baviti u budućnosti, a da ih sa druge strane rasteretimo informacija koje će im manje biti potrebne", rekla je Trivićeva.


Ona je najavila da će u drugi razred osnovne škole biti uveden novi predmet - mali inovator, koji treba da bude okrenut novim tehnologijama, u peti razred se uvodi dodatni čas fizičkog vaspitanja, dok će priroda i društvo biti spojeni u jedan predmet.


"Cilj nam je bio da napravimo model po kojem učenici neće biti opterećeni dodatnim predmetima, nego će imati ono što im je zaista potrebno u tom dobu. Takođe smo razmišljali i o uvođenju preduzetništva u predmet tehničkog vaspitanja i obrazovanja", rekla je Trivićeva.


Prema njenim riječima, plan je da se u školskoj 2022/23. godini počne sa eksperimentalnim uvođenjem izbornih predmeta u više razrede osnovnih škola, što znači da će učenici u osmom i devetom razredu imati bazne i izborne predmete za koje će sami da iskažu interesovanje.


Ona je napomenula da sve reforme koje se budu odnosile na promjenu u nastavnom planu i programu ne treba da brinu prosvjetne radnike u smislu gubitka norme, jer će čitav nastavni proces biti koncipiran u interesu učenika i nastavnika.


Ona je napomenula da je Ministarstvo prvi put donijelo Pravilnik o standardima kvaliteta udžbenika za osnovnu i srednju školu, od kojih se očekuje unapređenje postojećih nastavnih sredstava tako što će udžbenici imati manji broj ponuđenih činjenica, a više će usmjeravati učenike da istražuju i tragaju za njima.


Trivićeva je ukazala da se treću godinu u kontinuitetu povećavaju plate radnika u prosvjeti i kulturi.


"Od usvajanja budžeta 2018. godine išlo je povećanje plata, što nam je naročito drago, jer smatramo da su prosvjetni radnici i zaposleni u kulturi u doba pandemije virusa korona naročito dokazali koliko je važno voljeti svoj posao, biti posvećen učenicima i publici i boriti se za njih", rekla je Trivićeva.

bottom of page