top of page

Članovi Predsjedništva BIH sa Pauer, Dodik: Sastanak nije proizveo ništa posebno

Da Srpska ostaje posvećena miru i poštovanju Ustava BiH, taj stav je i danas ponovio srpski clan Predsjedništva BiH Milorad Dodik američkim zvaničnicima. Dodik kaže da je današnji sastanak sa Samantom Pauer protekao korentno. Ipak, novinarima u Istočnom Sarajevu Dodik je rekao da zna da američki službenici u BiH imaju skrivenu agendu kojom žele da sklone lično njega i SNSD sa političke scene u BiH.



„Mi smo potpuno uvjereni da američke diplomate i njihovi službenici ovdje rade i da imaju prikrivenu agendu u kojoj pokušavaju da podrže, prije svega, nelegalni antiustavni rad Ustavnog suda i da sada podrškom visokom predstavniku koji ne postoji jer nema odluke Savjeta bezbjednosti, pokušavaju da proizvedu stanje koje ne odgovara i nije u skladu sa interesima Republike Srpske i srpskog naroda”, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.


Amerika se direktno miješa u unutrašnje pitanje BiH, spominjući navodnu borbu protiv korupcije, jer to trebaju, kaže Dodik da rade domaće pravne institucije Republike Srpske i BiH. Pred novinarima nije krio ni svoja saznanja da američki službenici vrše pritisak na BH tužioce da se pokrene bilo kakav postupak protiv njega, jer očigledno ni sankcije koje su na tzv. odgođenom čekanju nisu urodile plodom.


„Ovih dana Pauerova je govorila o tome da sankcije prema meni imaju odgođeno djelovanje u smislu da mi se da neko vrijeme da promjenim stav i ponašanje. To znači, da bi, kada bi ih poslušao i radio ono što oni hoće, istog dana i istog trenutka prestao biti koruptivan. To je u najmanju ruku neozbiljno i mislim da stvari postaju svakome jasne. Protiv mene se ne vodi nijedan postupak ni na jednom sudu, ni ovdje ni u regionu“, rekao je Dodik.


Dodik je i danas pohvalio najavljeni trileteralni sastanak sa srpskim, turskim i hrvatskim predsjednicima i još jednom objelodanio da se jedino tom sastanku suprotstavlja bošnjačka strana, na čelu sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem. Uprkos američkim prijetnjama i sankcijama, Srpska, kaže, Dodik nastavlja svoje aktivnosti na povratku oduzetih nadležnosti. Održao je lekciju o medijskoj kolegijalnosti kada su u pitanju američke sankcije protiv ATV-a.


„Ono što hoće ovdje da nastavi jeste da eleminiše Milorada Dodika i njegovu partiju i da pripremi pobjedu opozicije u Republici Srpskoj, valjda je to svakom jasno, ono što oni govore i protiv ATV, a nisam vas čuo nikada da ste reagovali na to što jedna medijska kuća dobija sankcije, pa da to je normalno kada je u Republici Srpskoj”, izjavio je Dodik.


Dodik kaže da mu je danas lično Pauer potvrdila da USAID nastavlja da podržava projekte kako u Federaciji, tako i u Republici Srpskoj, na čemu se on zahvalio, ističući da želi dobar ekonomski razvoj, a prije svega mir u BiH. A, da ne postoje bezbjednosne prijetnje u BiH to će uskoro u Briselu potvrditi i zamjenik načelnika štaba Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu Bris Hude.

bottom of page