top of page

Draško Stanivuković daje gradsko zemljište komandantu ozloglašenih Zelenih beretki


Savjetnica gradonačelnika Draška Stanivukovića, Milada Šukalo organizovala je sastanak između gradonačelnika Draška Stanivukovića i Muhameda Švrakića, predsjednika i ratnog komandanta Zelenih beretki. Ova vojna formacija obilježena je ogromnim brojem ratnih zločina nad srpskim stanovništvom u Sarajevu i okolini u periodu od 1992. do 1995. godine.



Glavni cilj ovog sastanka bio je osigurati nekoliko gradskih parcela za Švrakića, koji planira izgraditi stambene objekte na tim lokacijama. Međutim, ovaj poslovni angažman izaziva zabrinutost zbog sumnjive prirode posla koji bi mogao donijeti znatne nezakonite prihode gradonačelniku Stanivukoviću.


Stanivuković već neko vrijeme zajedno sa svojom najbližom saradnicom Miladom Šukalo u Banjoj Luci pravi pogodan teren za predstavnike političkog Sarajeva, a što se potvrdilo kroz njihove brojne aktivnosti u protekle tri godine.


“Čudo neviđeno!”


Kako saznajemo, Švrakić je u Sarajevu već radio slične projekte u saradnji s načelnicima Stranke demokratske akcije (SDA), a nedavna posjeta Seje Brajlovića pokrenula je nastavak takvih poslovnih projekata i s Draškom Stanivukovićem, na obostrano zadovoljstvo.


Ove informacije ne iznenađuju, s obzirom na to da je Stanivuković nedavno političko Sarajevo već nagradio komadom zemlje ispred Gradske uprave.


Podsjećanja radi, Stanivuković je gradonačelnici Sarajeva, Benjamini Karić, jednoj od najistaknutijih sarajevskih mrzitelja Republike Srpske, poklonio dio zemlje ispred Gradske uprave na kojoj je postavljena česma. Međutim, kao zahvalu za ovaj gest, političko Sarajevo je nakon mjesec dana nazvalo Republiku Srpsku "genocidnom".


Ovakvo ponašanje jasno ukazuje na političke manipulacije i preokretanje prioriteta u korist kriminalne finansijske dobiti od strane gradonačelnika Stanivukovića i njemu najbližih saradnika.


Građani Banje Luke sve više izražavaju zabrinutost zbog ovakvih sumnjivih poslovnih angažmana, koji podrivaju vladavinu prava i ukazuju na moralne nedostatke gradskih vlasti. S obzirom na ratnu prošlost Zelenih beretki i njihovu umiješanost u zločine, podrška njihovim poslovnim poduhvatima predstavlja moralnu dilemu i potkopava povjerenje u gradonačelnika i njegove najbliže saradnike.


Ko je Muhamed Švrakić?


Muhamed Švrakić je predsjednik Udruženja “Zelene beretke”. Zelene beretke su bile ratna vojna formacija tzv. Armije BiH formirana tokom sukoba u Bosni i Hercegovini. Ova formacija je poznata po ogromnom broju počinjenih ratnih zločina nad srpskim i hrvatskim stanovništvom u Sarajevu i okolini. Jedan od najpoznatijih zločina za koje niko nije odgovarao do danas je zločin u Dobrovoljačkoj ulici. Tokom rata, Zelene beretke su držale logore u kojima su zarobljavali i srpske i hrvatske civile. U saradnji sa Mušanom Topalovićem, poznatijim kao “Caco”, i njegovom jedinicom, učestvovali su u hapšenju i porobljavanju Srba i Hrvata u Sarajevu, koje je “Caco” , zatim odvodio na jame Kazane gdje ih je ubijao. Kazani su naziv za jamu koja se nalazi na području Starog Grada u Sarajevu. Od sredine 1992. na Kazanima su vršena ubojstva mahom srpskih civila, čija su tijela potom bacana u tu jamu. Nebošnjački civili su dovođeni iznad jame gdje su ubijani vatrenim i hladnim oružjem, nakon čega su njihova tijela bacana u jamu. Tokom rata u Sarajevu, Zelene beretke su se bavile i organizovanom pljačkom i otimanjem imovine srpskog i hrvatskog stanovništva. Opšte je poznato da su naplaćivali izlazak iz “opkoljenog” Sarajeva Srbima i Hrvatima, što je dodatno ukazivalo na njihovu zločinačku ideologiju prema Srbima.


bottom of page