top of page

Vapaj na Trgu Krajine koji kida srce: „Treba da se čuje i stradanje Srba“

Danas je na Trgu Krajine na odobrenje nadležnih u Gradskoj upravi i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića postavljena izložba „Gdje je“, u organizaciji Instituta za nestala lica BiH, sa imenima nestalih Bošnjaka.



Na izložbi su predstavljena imena nestalih Bošnjaka u trenutku kada zvaničnici Srpske protestuju protiv (ne) rada Instituta kada su u pitanju srpske žrtve.


,,Zloupotrebe javnog prostora sa insinuacijama i tendencijom prikazivanja Srba kao zločinaca u političke svrhe su najprizemniji oblik manipulacije i pokušaj nanošenja štete borcima i stvaraocima Republike Srpske'', smatraju u Savjetu za boračko-invalidsku zaštitu ispred GrO SNSD-a Banjaluka.


„Njemu i njegovim zapadnim i sarajevskim mentorima poručujemo: nema prolaska malicioznih ideja i djela jer narod i Banjaluka to nisu i nikada i neće dati“, poručuju iz Savjeta.


Nakon prijema za Benjaminu i Šmita, Banjalučane ne može više ništa iznenaditi.

Današnjim postupkom mnogi su ostali nijemi. Milka Kovačevic, predsjednik Udruženja nestalih lica Bratunac - Srebrenica kaže da je ogorčena radom Instituta. Kosti muža još uvijek pronašla nije.


"Moj suprug je nestao 1992. godine i odveden preko šume u Potočare i predat je Naseru Oriću. Nakon dva dana su ga ubili. Već trideset godina tragam za svojim suprugom i njegovim kostima. Ogorčena sam na Institut. Srbima se sudi. Da pročitate kako je moj muž zaklan kosa se diže na glavi. Stradale su žene, djeca, ja sam uspjela preko Drine da pobjegnem. Zaklati čovjeka to može samo monstrum uraditi. Priznajte i srpske žrtve. Bolno. Treba da se čuje i stradanje Srba. Ogorčena sam na Institut i na direktora Instituta", rekla je Milka Kovačević novinarima u Banjaluci.


bottom of page