top of page

Udruženje studenata pokrenulo peticiju u Novom Sadu


Udruženje studenata iz Republike Srpske u Srbiji pokrenulo je potpisivanje peticije za naše građane u Novom Sadu, a odziv je odličan.



Udruženje studenata iz Republike Srpske u Srbiji danas je pod sloganom "Branimo istinu - ne damo Srpsku" na ulicama u Novom Sadu organizovalo potpisivanje peticije podrške Republici Srpskoj u vezi sa nametnutim dopunama u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".


Predsjednik Udruženja Dejan Pudar rekao je Srni da je ovo druga faza akcije koje su za odbranu Srpske pokrenuli studenti, odnosno da je peticija prethodnih dana potpisivana u prostorijama Udruženja u Novom Sadu.


"Prešli smo na ulicu gdje je veća cirkulacija ljudi i mislim da ćemo tu biti i u ponedjeljak i utorak, 2. i 3. avgusta. Narod Srbije, generalno Novog Sada masovno potpisuje i daje podršku Srpskoj", dodao je Pudar.


On je naglasio da je Udruženje studenata iz Republike Srpske dobilo nesebičnu i široku podršku većine studenskih organizacija i udruženja Srbije za akciju koju su pokrenuli i da su se neki i sami aktivno uključili u nju.



Valentin Incko, koji je ranije podnio ostavku na funkciju visokog predstavnika, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokrenuo je potpisivanje peticije kojom se ne prihvata nametanje zakona o zabrani negiranja genocida. Tom peticijom se izražava stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije dogodio genocid.


Narodna skupština Republike Srpske juče je na posebnoj sjednici po hitnom postupku usvojila Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.


Peticiju je za sada potpisalo preko 100.000 nezadovoljnih građana zbog samovolje i intervencionizma međunarodne zajednice i Valentina Incka koji je donio sramnu odluku o nametanju zakona o zabrani negiranja genocida.


bottom of page