top of page

Treba se hvaliti kad završe s poslom - Danas napravi, sutra poplavi

“Da nema izbora, ne bi znali kako izgleda asfalt.” Ova rečenica jednog Banjalučanina, ostavljena na društvenim mrežama, najbolje opisuje ono šta se ubrzano dešava ovog mjeseca po cijelom gradu.



Jer, nema dana da iz grada ne stižu informacije kako je počela ili završena modernizacija puta, kako su ljudi dobili ili će dobiti vodu, negdje je uređeno igralište, negdje će tek da bude…


“Asfalt stigao u zaseoke Bošnjaci, Janjetovići i Šolaci”, “Sela su nam prioritet, rješavamo vodu za Keseroviće, Zrniće, Šešiće i Vuksane”, “Uskoro voda i za mještane ulica Martinovac i Dalmatinska”, “Asfalt i u Ulici Drugog krajiškog korpusa u Motikama”, “Nakon mnogo godina voda stiže u školu i društveni dom u Krminama”… Ovo su tek neki od naslova vijesti sa internet stranice Grada. Radnici i mašine na sve strane. I nije to samo u Banjaluci.


Čekajući put


Ali, neki i dalje, bez obzira bili izbori ili ne, čekaju parče modernog puta ili da im voda poteče u 21. vijeku.



– A ogranak ulice Nenada Kostića u Zalužanima, konkretno 500 metara? Nasuta dva-tri kamiona, obećan asfalt, a mi i dalje vozimo po rupama i blatu. Dokle više da se čeka? Pisali i pisali, obavještavali, niko ništa. Došli, obišli, obećali asfalt i ućutali se, sramota – navodi se u jednom komentaru na Fejsbuk stranici Grada Banjaluka.


I zaista, u ovoj dugačkoj ulici mještani s kojima smo pričali samo su pitali “hoće li to konačno raditi put?”


– Kada će nam urediti ovaj makadam? Vidite kako ja kiša sve sprala – požalio se jedan mještanin dok pokazuje u krak ulice pun lokvi.


Nadležnima je neko ostavio i pitanje kada će biti asfaltirana Ulica Mladena Oljače.


– Na 500 metara je od gradonačelnikove kuće, ali šta ga briga, ne hoda on po blatu – piše u komentaru.


Radovi pri kraju


Neki su imali sreće, pa će dobiti bolju i bezbjedniju ulicu. Sudeći po situaciji s terena, pri kraju su radovi na centralnoj saobraćajnici u Debeljacima. Prije nekoliko dana iz Grada je rečeno da je projekat vrijedan oko milion maraka, a radovi su podrazumijevali potpunu obnovu oko 630 metara saobraćajnice u Ulici Tešana Podrugovića, od pružnog prelaza do raskrsnice s Ulicom Arčibalda Rajsa.



Neki mještani nisu zadovoljni. Kažu da asfalt izgleda kao da su ga lopatom navlačili, drugi tvrde da je ulica proširena gdje je i bila, a da se do kraja Debeljaka jedva automobili mimoilaze.


– Treba se hvaliti kada se sve uradi, a ne kao sada, kada nije uređeno ni pola ulice kroz naselje – ostavio je neko svoje zapažanje.


Iz Grada je ranije rečeno kako će ova saobraćajnica biti proširena, da su izgrađeni trotoari sa obje strane, urađena oborinska kanalizacija, kao i da će biti postavljena i nova LED rasvjeta.


– Riješeni su svi imovinsko-pravni odnosi s vlasnicima parcela, te će ovo naselje dobiti saobraćajnicu koja će poboljšati bezbjednost svih učesnika u saobraćaju – rečeno je iz Gradske uprave.


Đaci


Upravo ova rečenica zasmetala je mještanima Debeljaka čija djeca idu u školu, a do koje je put uzak i opasan. Kako nam je rekla naša sagovornica, u jednom dijelu ulice ima 60 školaraca do petog razreda koju moraju da vode, jer ih ne smiju pustiti same. Uzak put bez trotoara prava je opasnost za mališane, ali i odrasle. Pričaju da je ove godine upisano 20 prvačića i svi moraju da prođu petstotinak metara opasnog puta.


– Trebalo je urediti i ulicu kroz centar, ali nije bila prioritet kao ovaj dio. Hodamo ivicom puta, jer nema trotoara. Nama ne znači što su napravili taj dio ulice, jer naša djeca prolaze ovim opasnim dijelom do škole. Kada smo čuli da će raditi samo dio ulice, vjerujete da smo poludjeli, jer je ovaj dio do škole bio prioritetniji – kaže za Srpskainfo sagovornica iz Debeljaka.


Mještanka koja svakodnevno vodi djecu u i iz škole govori kako im je trebao trotoar bar na jednoj strani i da se i ona plaši kada hoda ulicom da je neko ne udari.


– Autobus i automobil se ne mogu mimoići. Toliko je usko da moramo u kanale da ulazimo. A onaj dio kroz centar koji je napravljen vrlo brzo će propasti, jer je loše urađeno. Već sada ima jako puno uvala i kada pada kiša voda stoji na putu – priča ona.



bottom of page