top of page

Tegeltija: Srpska zagovara razgovor o odnosima u BiH


Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je da Republika Srpska već duže vrijeme zagovara razgovor o unutrašnjim odnosima u BiH i da je sve otvoreno da se napravi najbolje rješenje unutar BiH.



- Kako će izgledati pojedinačna rješenja za vojsku, imovinu, pravosuđe, sve je to stvar dogovora, ali onog dogovora koji će biti prihvatljiv za sve i u kome se neće niko osjećati da je gubitnik ili da je povrijeđeno neko njegovo pravo - pojasnio je predsjedavajući Savjeta ministara.


Tegeltija smatra da bi eventualno uvođenje sankcija protiv pojedinaca, političkih partija i preduzeća iz Republike Srpske usložnilo političku situaciju u BiH.


- Plašim se da bi to ohrabrilo one koji ne žele kompromis i dogovor, a sankcionisalo upravo one koji žele dogovor i kompromis u BiH. Čini mi se da je upravo to namjera - rekao je Tegeltija za "Euroblic".


Tegeltija je istakao da za njega najave sankcija predstavljaju neki vid političkog pritiska, odnosno pokušaj da se oslobodi politički prostor i da se pojedine partije ili pojedinci eliminišu iz političkog života da bi se stvorio prostor da na političku scenu dođu oni koji ne mogu dobiti realno podršku građana u Srpskoj i BiH.


Prema njegovim riječima, oni bi najviše bili zainteresovani da SNSD ne može da učestvuje na predstojećim izborima jer to vide kao jedini način da pobijede na izborima.


- Treba pustiti građane da na izborima 2022. godine kvalifikuju ko je kakav, ko zaslužuje podršku, a ko nije zaslužio podršku na ovim izborima. Sankcije, bez obzira ko će ih na kraju potpisati, u velikoj mjeri se kreiraju unutar BiH, a najčešće ih kreiraju oni koji su nezadovoljni svojim mjestom i ulogom u političkom životu - istakao je Tegeltija.


Komentarišući istragu koju je Tužilaštvo BiH pokrenulo protiv najviših funkcionera Srpske zbog održavanja posebne sjednice parlamenta Republike Srpske o vraćanju nadležnosti, Tegeltija je rekao da je indikativno da Tužilaštvo BiH za svjedoke poziva lidere opozicionih partija, i to onih stranaka koje nisu željele da učestvuju u radu Narodne skupštine.


Prema njegovim riječima, ako se pročitaju izjave lidera opozicionih partija u posljednjih mjesec dana o tome šta misle o ljudima protiv kojih se vodi istraga, vidjeće se da ne postoji nijedan element u kojem bi ti ljudi mogli biti kredibilni svjedoci.


- Nadam se da će prevladati razum u pravosuđu i da nećemo dobiti neki novi proces protiv Srba u BiH, jer bi to samo dovelo do daljeg nepovjerenja i vrlo ozbiljno uticalo na političke odnose unutar BiH - istakao je Tegeltija.


Tegeltija je rekao da Republika Srpska već duže vrijeme zagovara razgovor o unutrašnjim odnosima, da ima svoje stavove o tome, kao i povratu prenesenih nadležnosti i da je sve otvoreno da se napravi najbolje rješenje unutar BiH.


Komentarišući pismo namjere MMF-a u kojem je upozoreno da će, ako se Republika Srpska povuče i iz Uprave za indirektno oporezivanje, to ostaviti velike ekonomske posljedice, Tegeltija smatra da je to pismo neozbiljno i neodgovorno na način na koji je napisano i način kome je upućeno.


- Kakav je stav o pismu MMF-a vidjeli smo na sjednici Fiskalnog savjeta BiH, gdje je svih šest članova jednoglasno zauzelo stav da nema potrebe da se razgovara o tom pismu namjere. Na žalost, to pismo namjere, koje je potpisano u Vašingtonu, kreirano je u sarajevskoj kancelariji, uz podršku nekih ambasada u tom gradu. Te ambasade to ni ne kriju i to su vrlo ružne poruke prema Republici Srpskoj - napomenuo je Tegeltija.


Tegeltija je rekao da je iz tih poruka proizašlo da Republika Srpska praktično uzima novac koji joj ne pripada u raspodjeli indirektnih poreza, što je netačno i neprihvatljivo.


- Samo nekoliko dana nakon tog pisma MMF-a utvrđeni su koeficijenti raspodjele indirektnih poreza, gdje je učešće Republike Srpske ponovo poraslo, što znači da je Srpska više doprinijela, pa joj više i pripada. Postoji automatizovani sistem raspodjele indirektnih poreza i svako manje-više dobija ono što mu pripada - zaključio je Tegeltija.

bottom of page