top of page

Sipa traži izvještaj od Tužilaštva o nepostupanju po krivičnim predmetima vezanim za kriminal u Gradskoj upravi

Prema informacijama koje je naš portal dobio, u protekle dvije godine podneseno je više od 10 krivičnih prijava protiv gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića i službenika gradske uprave, kako u MUP-u, tako i u Okružnom javnom tužilaštvu, zbog sumnji u zloupotrebu službenih položaja i nenamjensko trošenje budžetskih sredstava. Stanivuković je blizu 16 miliona KM potrošio na stavke koje nisu bile predviđene u bužetu, ili za one koje su bile planirane ali su probijene određenim iznosom.



Međutim, podnosioci krivičnih prijava i javnost nisu informisani o trenutnom stanju krivičnih predmeta i provođenju istraga. Iz tog razloga su se obratili Sipi - Agenciji za istragu i zaštitu, u cilju dobijanja relevantnih informacija.


Da je gradska administracija na čelu sa Stanivukovićem nezakonito trošila novac građana svjedoče brojni primjeri. Podsjećamo, predsjednik Skupštine Grada Banja Luka Ljubo Ninković podnio je krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu protiv gradonačelnika Draška Stanivukovića zbog nenamjenskog trošenja budžetskih sredstava iz prošle godine, blizu 16 miliona KM. Ninković je više puta zatražio od Okružnog javnog tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a da provedu istragu, utvrde činjenice i da gradonačelnika i njegove saradnike izvedu pred lice pravde.



Podsjećamo, Stanivuković je između ostalog utrošio namjenska sredstva za Civilnu zaštitu u iznosu od 1,4 miliona KM, izmjena režima saobraćaja sa kružnom raskrsnicom kod "Еkvatora" građane Banjaluke koštala je pet miliona KM s tim da je raskrsnica izgrađena nelegalno. Nelegalno je srušena i Krajiška kuća, za šta je podneseno više krivičnih prijava.

 

Još jedan sporan slučaj je vezan za školu u Adi, gdje je Stanivuković s gradskom administracijom raspisao dodatnu javnu nabavku od 800.000 KM. Škola nije tražila ova sredstva, niti je konsultovana, pa je izdala krivičnu prijavu protiv Stanivukovića.


Lani je predsjednik Skupštine grada predao još jednu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Banjaluke i to zbog zlupotrebe položaja jer je najbliže saradnike počastio sa 360.000 KM.

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page