top of page

"Republika Srpska neposredno bira člana Predsjedništva BiH"

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je stav Republike Srspke u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH jasan i da Srpska ne odustaje od toga da se član Predsjedništva u Srpskoj bira neposredno.



"To je ustavna pozicija i savršeno jasno. Tu nema nikakve dileme. Mi smo spremi da u jednom dijelu uđemo u promjene odredbi u kojim bi se, pored onoga da Republika Srpska bira Srbina, dodalo i ostale jer se traži da i ostali učestvuju u tome", rekao je Dodik novinarima.


On je napomenuo da će se i u Federaciji BiH /FBiH/ birati Hrvat, Bošnjak i ostali da bi se zadovoljile sve ambicije.


"Mislim da bi to bilo fer i korektno", smatra Dodik.


Dodik je podsjetio da se u FBiH već 12 godina vodi debata kako će se birati članovi Predsjedništva i da to ne uspijeva.


"Onog trenutka kada se oni dogovore mi smo spremni da dođemo i glasamo za rješenje do koga su oni došli u FBiH jer smatramo da je to njihovo pitanje", poručio je Dodik.


Osvrćući se na izbor članova Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dodik je naveo da Republika Srpska traži garancije da tamo gdje žive Srbi imaju pravo da izaberu svoje političke predstavnike.


"Ako nema rješenja za Dom naroda, nećemo glasati ni za Predsjedništvo. Sve je jasno", napomenuo je Dodik i dodao da nije siguran da će u FBiH postići dogovor.


Povodom prijedloga lidera SDA Bakira Izetbegovića da se članovi Predsjedništva BiH biraju u Domu naroda, Dodik je poručio da je to za Republiku Srpske neprihvatljivo.

bottom of page