top of page

Radmanović: Potrebne krupne promjene izbornog procesa

Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Nebojša Radmanović rekao je da su potrebne krupne promjene izbornog procesa u BiH, što podrazumijeva i Centralnu izbornu komisiju /CIK/ BiH/ jer je njen sastav nelegalan.



Radmanović je rekao da je trenutnim kadrom u CIK-u napravljen korak unazad i naglasio da je i Kristijan Šmit svojim djelovanjem pokazao da BiH nije suverena.


"Ovaj koji sebe naziva visokim predstavnikom pokazao je da nismo suvereni, jer je uradio nešto što nigdje nije moguće. Nametnuo je izmjene Izbornog zakona na početku izbornog ciklusa. I to jasno pokazuje da se mnogo mora mijenjati", napomenuo je Radmanović.


On je istakao da su i SNSD i HDZ ukazali na to da će biti ozbiljnih problema jer su u CIK birani stranački ljudi.


"U Parlamentarnoj skupštini sam prije izbora rekao da je crna tačka na kompletan rad parlamenta takav način izbora CIK-a. Dakle, ne valja. Mnogo toga se mora mijenjati", naglasio je Radmanović.


On smatra da izmjene izbornog procesa podrazumijevaju izmjenu kadrova CIK-a, uvođenje elektronike, mijenjanje lista, jer otvorene liste prave probleme.


Radmanović je uvjeren da je moguće postići da u BiH na funkcije ne budu imenovani isključivo stranački kadrovi.


"To je teško, ali je moguće. Ne mislim da ćemo u potpunosti izbjeći da u CIK-u sjede stranački ljudi, ali koncept prema kojem tu moraju da sjede nestarnački ljudi je već ozbiljan korak. Uvijek je neko blizak nekome, ali neće biti stranački ljudi. Moguće je to uraditi", rekao je Radmanović za današnje "Oslobođenje".


Radmanović, koji je i potpredsjednik SNSD-a, komentarišući izborne rezultete, rekao je da je opozicija u Republici Srpskoj napravila nekoliko problema jer su, osim dizanja galame, mogli da postupe u skladu sa primjedbama koje su imali.


"Uvijek ima problema. Onaj koji izgubi uvijek kaže da je nešto sumnjivo. Izbornu krađu je prvi pomenuo Mladen Ivanić /iz PDP-a/ kada je izgubio prvi put izbore za srpskog člana Predsjedništva BiH. Tada je u pitanje doveo broj nevažećih listića, a kada je četiri godine kasnije pobijedio nije ih niko pominjao, a njihov broj je bio veći", podsjetio je Radmanović.


On je rekao da uglavnom vlast najviše problema ima u glavnim gradovima, te da je vjerovatno to i razlog zašto SNSD treći izborni ciklus ne dobija podršku Banjalučana.


"U Banjaluci smo na vlasti bili od 1997. godine. Duga vlast donosi određene probleme. Rezultat SNSD-a u Banjaluci je odličan, ali to nije slučaj kod Dodika. To je ozbiljan zadatak za mlađe kadrove SNSD-a, koji moraju da nađu rješenje za ovaj problem", naveo je Radmanović.


Komentarišući to što je u koaliciji oko SNSD-a okupljen veći broj stranaka, Radmanović kaže da su široke koalicije svugdje problem, a ne samo u SNSD-u, te da je neophodno povećati cenzus bar na pet odsto.


"Širina koalicije zavisi od niza stvari i nikada se ne može procijeniti da li je dobro da je ona tu ili ne. Tada stradaju programska opredjeljenja stranaka", rekao je Radmanović.


Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, Radmanović je naveo da "to ide od toplog do hladnog", te da dosta zavisi od Vlade Federacije BiH jer se iz federalnog Doma naroda bira Dom naroda parlamenta BiH.


"On nije bitan za glasanje, ali je bitan za ostvarivanje vlasti, zato može da potraje. Još nisu izračunali koliko će ko imati delegata u Domu naroda FBiH, jer na različite načine tumače Šmitove nametnute odluke", rekao je Radmanović.


Odgovarajući na pitanje da li je iznenađen zbog snažne podrške predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića Dodiku, Radmanović je rekao da ne vidi veliku podršku, te da je to samo dobar odnos, koji je postojao i ranije.


"Kada je Ivo Josipović bio predsjednik Hrvatske, odnosi su takođe bili dobri, ali tada nije bilo ovolike medijske prašine", naveo je Radmanović.

bottom of page