top of page

Okolina Banjaluke: Prave brane, uništavaju stabla, a zamislite- nisu ljudi

Mještani nekoliko sela u okolini Banjaluke već nekoliko godina muku muče sa dabrovima, kojih je sve više, a jedino što mogu jeste da zbrajaju štetu i čekaju odštete od republičkih institucija.



Koprena Momir iz Donjih Kola kod Banjaluke kaže da mu je jasno da su dabrovi zakonom zaštićene životinje, ali da je došlo do prekomjernog razmnožavanja, te da je potrebno naći rješenje.


“Imam 2,5 duluma koje intenzivno obrađujem, sijem kukuruz ili travu. Metum, u avgustu prošle godine su se pojavili dabrovi, koji su napravili branu u koritu rijeke u blizini imanja i voda se izliva na moje zemljište. Kako nivo vode naraste, oni nadograde branu”, priča Momir.


On kaže da je tu sada velika bara, te da je zemljište poplavljeno i da je nemoguće išta zasijati.


“Nevjerovatno kako te životinje za kratko vrijeme naprave branu, za koju treba angažovati mašinu da bi bila uklonjena. Uspio sam jednog i da vidim, mada se oni uglavnom kreću kroz vodu i grade brane noću. Ako i uspijem razvaliti dio brane, oni to poprave”, kaže Momir.


Momir smatra da je veliki problem što se oni brzo razmnožavaju, te će problemi biti sve veći.U Lovačkom udruženju “Zmijanje” kažu da su se ove životinje u banjalučkoj regiji pojavile prije više od pet godina.


“Njih ranije nije uopšte bilo na ovom području, ali su došli iz okoline Jajca i Šipova, gdje je prije oko deset godina doneseno nekoliko parova dabrova kako bi se razmnožili”, kaže lovočuvar Siniša Grmuša.


On objašnjava da je to bila vrsta koja je bila istrebljena sa ovih prostora, te da je sada pod zaštitom države.


“Oni idu nizvodno i traže sebi pogodno stanište. Tako su ga našli i u našim krajevima i razmnožili se u velikom broju. Sada prave velike probleme ljudima, sijeku drveće, prave brane, rijeke se izlivaju na usijeve”, kaže Grmuša.


Naveo je da je vremenom došlo do njihove ekspanzije i da ih sada ima svuda u Suturliji, Gomjenici, Krupi na Vrbasu.


“Raširili su se po čitavoj teritoriji oko Une, Sane, Vrbasa i nemoguće ih je uhvatiti. Jedino što možemo jeste da ustanovimo štetu, jer resorno ministarstvo nadoknadi tu štetu svima koji je prijave”, rekao je Grmuša.


On je rekao da mnogo ljudi ne zna da može da naplati štetu, te pozvao poljoprivrednike koji imaju problema sa dabrovima da evidentiraju štetu i prijave lovačkom udruženju.

bottom of page