top of page

Novaković Bursać: Neprimjerno Bećirovićevo komentarisanje

Član Predsjedništva SNSD-a Snježana Novaković Bursać rekla je da predstavnici političkog Sarajeva ne propuštaju priliku da se dodvore određenim centrima tako što blate i ocrnjuju političke predstavnike Srba i Republike Srpske, kao što je to učinio bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, neprimjereno komentarišući predsjednika Srpske Milorada Dodika.


foto: ATV


Ona je Srni izjavila da neprimjereno, neprikladno i lažno komentarisanje u inostranstvu visokorangiranog zvaničnika kakav je Dodik predstavlja znak političke nekulture i naučene snishodljivosti prema domaćinu onoga koji to čini, u ovom slučaju Bećirovića.


- Kada komentar poput ovog sadrži čistu neistinu o `podrivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma`, onda se može govoriti o lošim namjerama - ocijenila je Bursaćeva reagujući na Bećirovićeve izjave u Vašingtonu "da sankcije pojedinim političarima u BiH nisu najsrećnije rješenje, ali da su neophodne u slučajevima kada pojedinci, poput Milorada Dodika, ugrožavaju temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma".


Bursaćeva je konstatovala da ostaje nejasno kako političko Sarajevo do sada nije uvidjelo da to nije put koji vodi ka neophodnom smirivanju tenzija u BiH, nego upravo suprotno.


- Dejtonski mirovni sporazum i njegov Aneks četiri koji je Ustav BiH baza su na kojoj BiH opstaje kao zajednica i bilo bi dobro da ga sadašnji članovi Predsjedništva BiH više puta pročitaju prije nego što se zapute u instranstvo i stanu pred kamere da daju netačne i neodgovorne izjave - poručila je Bursaćeva.


Bećirović je u razgovoru u Kongresu SAD sa kongresmenom Majklom Tarnerom konstatovao "da sankcije pojedinim političarima u BiH nisu najsrećnije rješenje, ali dasu neophodne u slučajevima kada pojedinci, poput Milorada Dodika, ugrožavaju temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma", te dodao da je "bolje sankcionisati neodgovorne pojedince nego dozvoliti im da ugrožavaju mirovni proces".

bottom of page