top of page

Milada Šukalo NEMA ODGOVORE; Čija briga su električni trotineti u gradu?


Sve veći broj evropskih gradova razmatra zabranu upotrebe električnih trotineta, a u Banjaluku ih je stiglo čak 200. Otkako su inicijativom Milade Šukalo, desne ruke gradonačelnika Draška Stanivukovića u grad stigli trotineti iz Sarajeva, kritike građana ne jenjavaju.



"Parkiraju ih gdje stignu", "Luduju po gradu, ne može se trotoarom normalno hodati", "Zauzimaju i ovako malo parking mjesta", "Ko ovo kontroliše?", su samo neki od komentara koji se danima nižu na društvenim mrežama.


Nakon mnogobrojnih kritika građana, pitali smo prvog čovjeka Grada kako on komentariše novonastalu situaciju i ko je odgovoran za električne trotinete. Stanivuković nam je kazao da je odgovornost na njegovoj savjetnici Miladi Šukalo.


Nakon što nas je uputio na njegovu savjetnicu, Šukalovoj smo poslali upit:


1. Na osnovu čega je dato pravo firmi iz Sarajeva da radi iznajmljivanje električnih trotineta u Banjaluci?

2. Da li je raspisana javna nabavka za gore pomenute trotinete?

3. Koliko je ova nabavka koštala grad Banjaluku?

4. S obzirom da je Republika Srpska zakonski regulisala kretanje lakih električnih vozila na putevima, a svaki vlasnik ima obavezu da ga “registruje” i plati 20 KM za identifikacionu potvrdu i naljepnicu. Da li su korisnici ispoštovali ovu zakonsku obavezu ili se pomenuta krši?


Odgovor na naša pitanja nismo dobili.


Podsjećamo, Republika Srpska je zakonski regulisala kretanje lakih ličnih električnih vozila na putevima, a svaki vlasnik ima obavezu da ga “registruje” i plati 20 KM za identifikacionu potvrdu i naljepnicu.


Kazne se kreću do 300 KM za neposjedovanje identifikacije i kacige na glavi. U Banjaluku je došlo 200 električnih trotineta, koji se koriste na principu iznajmljivanja, bez dostupnih drugih informacija.


I dok oni odgovorni poput Šukalove nemaju odgovore, bezbjednost građana je ozbiljno ugrožena dok se istovremeno krši i zakon.

bottom of page