top of page

Električni trotineti UGROŽAVAJU bezbjednost građana!

Nekoliko stotina električnih trotineta koje je izdejstvovala Milada Šukalo, desna ruka Draška Stanivukovića, postali su prava noćna mora za građane. Pored činjenice da je sve veći broj evropskih gradova zabranio ili ozbiljno razmatra zabranu upotrebe pomenutih trotineta, Stanivuković i Šukalova su ih 200 dovukli u Banjaluku.Prema riječima stručnjaka, građani ne poštuju zakonske propise, nisu dovoljno edukovani te može doći do povećanja broja saobraćajnih nezgoda.


"Mišljenja sam da će korištenje istih na način suprotan od onog propisanog Zakonom o bezbjednosti saobraćaja Republike Srpske dovesti do povećanja broja saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica", kazao je za ATV Nikola Ćopić, inženjer za bezbjednost saobraćaja.


Dodaje da je zakon predvidio da su uslovi za korištenje ovih sredstava minimalno 14 godina starosti, posjedovanje potvrde o položenim propisima iz oblasti bezbjednosti saobraćaja i obavezno korištenje zaštitne kacige tokom vožnje."Nažalost, svakim danom svjedočimo nepropisnom korištenju ovih sredstava, odnosno rijetko ko od korisnika posjeduje kacigu, iste koriste djeca ili roditelji koji trotinetima prevoze djecu, što ukazuje na nedostatak edukacije ovih učesnika u saobraćaju, o kojoj je svakako trebalo razmišljati prije pružanje usluge iznajmljivanja ovih sredstava", objasnio je on.


Ćopić smatra da Banjaluka nema dovoljno razvijenu infrastrukturu za ova sredstva.


Podsjećamo, veliki broj građana svakodnevno putem društvenih mreža kritikuje nesavjesno rukovodstvo Grada koje je zbog lične promocije svjesno ugrozilo građane. Negativni komentari na račun Gradske uprave danima ne jenjavaju:I pored toga što maloljetna lica nepravilno koriste električne trotinete i na taj način ugrožavaju i sebe i druge učesnike u saobraćaju, tako pomenute trotinete ostavljaju na skoro svakom ćošku u gradu.


Comentarios


bottom of page