top of page

ČEKA GA ZATVORSKA KAZNA: Kako je Stanivuković trošio pare Banjalučana i na čemu je pao?

Gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, prošle godine je nenamjenski potrošio višemilionski budžet grada, što je dovelo do ozbiljnih problema. Novac koji je bio namijenjen za korisnike tuđe njege i plate za zaposlene u socijalnim ustanovama potrošen je na projekte koji nisu bili planirani.

 




Iako je grad imao 185 miliona KM budžeta, nije jasno gdje je novac završio. Analize su pokazale da je Stanivuković u prvih devet mjeseci potrošio 3,5 miliona KM na stvari koje nisu bile planirane. Sada se suočava s problemom jer nema dovoljno novca da isplati plate i socijalne naknade, pa traži kredit.

 

Takođe nije uložio dovoljno u seoska područja i poljoprivredu, a milioni su potrošeni na razne projekte koji nisu bili prioriteti.


Konkretni primjeri nenamjenskog trošenja uključuju rekonstrukciju mosta u Trapistima (700.000 KM), nabavku telefonske centrale (580.000 KM), implementaciju mjera za jednosmjerni režim saobraćaja (570.000 KM), izgradnju ležećeg policajca kod Gradske uprave (240.000 KM), izgradnju kružne raskrsnice kod Kastela (1,300.000 KM), kapitalne grantove sportskim udruženjima (900.000 KM), Gajevu ulicu (milion KM), tekuće grantove gradonačelnika (400.000 KM), putovanja avionom (230.000 KM), koncerte Lepe Brene i Željka Samardžića (200.000 KM)...


Dodatno, nije jasno ni kako je plaćeno rušenje Krajiške kuće, što je još jedan od ilegalno potrošenih sredstava.


Sada Stanivuković pokušava dobiti novi kredit od građana, ali skupštinska većina ne odobrava. Nenamjensko trošenje novca je ozbiljan prekršaj, pa postoji mogućnost da Stanivuković odgovara pred zakonom, čak i zatvorskom kaznom.

bottom of page