top of page

Izborni rezultat opozicije; Hoće li građanima i glasačima položiti račune?

Hoće li nakon režirane izborne sage i utvrđenih rezulatata Centralne izborne komisije za predsjednika Republike Srpske, lideri SDS-a i PDP-a građanima i članstvu položiti račune?

Јe li vrijeme da se povuku sa političke scene?



Iz stranačkih redova kažu da promjene u rukovodstvima neće biti, jer nisu odgovorni.


Odgovornosti se iz PDP-a odriču i za prijevremeno proglašenu pobjedu u izbornoj noći, iako se na jučerašnjoj sjednici CIK čulo da je PDP proglasio pobjedu Јelene Trivić u trenutku kada je Centralna izborna komisija počela da broji glasove za ovaj nivo.


25 dana opozicija je osporavala izborne rezultate. Prvenstveno za predsjednika Republike Srpske.


U njima naklonjenom CIK-u izdejstvovali su nezakonito kontrolno-ponovljeno brojanje glasova za ovaj nivo. Zbog navodne izborne krađe pravdu su tražili i u Tužilaštvu BiH.


Sve je počelo proglašavanjem pobjede u izbornoj noći. U štabu PDP-a pozvali su se na 70 odsto prebrojanih glasova.


Do detalja, ali ne na činjenicama zasnovan scenario opozicije pao je u vodu nakon što je CIK potvrdio da je Milorad Dodik novi predsjednik Republike Srpske.


Na sjednici Centralne izborne komisije ogoljeno je i fingirano proglašenje pobjede u PDP-u.


- Mi smo imali situaciju proglašenja rezultata u momentu kada se počinje brojati nivo za koji se proglašavaju rezultati - jasno je rekla Irena Hadžiabdić, član Centralne izborne komisije BiH.


PDP negira tvrdnje Centralne izborne komisije.


- Naravno da nije tačno, mi smo na bazi rezultata koji su pristizali to uradili - tvrdi Јelena Trivić.


Prema njenim riječima, posmatrači opozicije su do trenutka proglašenja njihove pobjede sabrali 70 odsto glasova za predsjednika Republike Srpske. Iako slika govori drugačije, Јelena Trivić i danas tvrdi da pobjedu nisu slavili i da je nisu proglasili ni po čijem nalogu.


Kaže da ne planira čestitati pobjedu Miloradu Dodiku, niti se izviniti građanima što su ih doveli u zabludu. U PDP-u su uporno ponavljali da su pobjednici i da o drugom ne razmišljaju, pa tako stranka nije napravila ni rezervni plan za Јelenu Trivić.


- Nije ništa dogovoreno unutar partije za bilo kakvo smiještanje mene, u bilo kakva druga tijela, vijeća, domove naroda ili bilo šta slično. Nikad na to nisam ni pomislila - izjavila je Trivićeva početkom oktobra.


Da zbog cjelokupne izborne sage građanima i članstvu podnesu račune u PDP-u ne razmišljaju. Smjene rukovodstva neće biti.


- Ovaj mandat saziva rukovodstva PDP-a traje do novembra 2023. Do tog vremena neće biti promjena - kategoričan je potpredsjednik stranke Nenad Vuković.


Niko iz PDP-a ne preuzima odgovornost za četiri hiljade izgubljenih glasova za Narodnu skupštinu u periodu od četiri godine. I ako se uzme u obzir da je dio glasova opozicije usmjeren Nebojši Vukanoviću, analitičari smatraju da je za PDP ovaj rezultat loš, budući da je ova stranka dvije godine na čelu Banjaluke, a imali su i kandidata za predsjednika Srpske.


U SDS-u pak daju mogućnost odlučivanja po sopstvenoj savjesti.


- Svi oni koji se smatraju odgovornima i koji sigurno nose odgovornost za izborni rezultat, bez obzira da li pojedinačni ili njihovih opštinskih odbora, u skladu sa svojom savješću moći će da reaguju - navodi Marinko Božović.


Tokom tri izborna ciklusa SDS je među vodećim gubitnicima. Stranka je izgubila 100 hiljada glasača za bh. Parlament i 78 hiljada glasova za Narodnu skupštinu Republike Srpske.


Tako je 2014. SDS imao 5 poslanika u bh. Parlamentu, 4 godine kasnije ostao na dva mandata.


78 hiljada manje glasova u tri izborna ciklusa SDS-u je umanjilo broj poslanika u Narodnoj skupštini za 11 – 2014. imali su 24 mandata, ove godine 13.


Nedostižan poraz SDS-a i za Predsjedništvo BiH. Više od 100 hiljada glasova u korist Željke Cvijanović, u odnosu na lidera SDS-a Mirka Šarovića.


Izvor: RTRS

bottom of page