top of page

Hirurški tim UKC-a Srpske po prvi put izveo laparoskopsku gestrektomiju

Hirurški tim Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC Republike Srpske je po prvi put samostalno izveo laparoskopsku gastrektomiju.

Gastrektomija je medicinski postupak u kojem se hirurški ili laparoskopski uklanja cijeli ili dio želuca. Gastrektomija se često koristi u liječenju raka želuca, a rjeđe za liječenje životnougrožavajuće pretilosti, karcinoma jednjaka, čira na želucu (peptičkih čireva) i nekarcinogenih tumora. Pacijenti koji se podvrgnu laparoskopskoj gastrektomiji obično se brže postoperativno oporavljaju i manje osjećaju bol nakon zahvata nego osobe koje imaju otvorenu gastrektomiju. Takođe, manje borave na bolničkom liječenju i brže se vraćaju svakodnevnim aktivnostima.

Ova operacija predstavlja značajan iskorak u daljem razvoju minimalno invazivne hirurgije što je i opredjeljenje poslovodstva UKC Republike Srpske na čelu sa prof. dr Vladom Đajićem. Hirurški tim: glavni operater prim. dr Velimir Škrbić, dr Dragan Radulj, dr Nikola Vranješ, anesteziolog dr Nataša Mandić i instrumentarka Duška Šipka.

bottom of page