Golijanin o kiseoniku: Bilo je potrebno postupiti po ustaljenoj proceduri

U ATV-ovoj emisiji "1na1" sagovornik Marina Marinkovića Aleksandar Golijanin rekao je da je Agencija za nadzor nad tržištem BiH koju je vodio vršila kontrolu bezbjednosti neprehrambenih proizvoda na tržištu BiH, te da je u jednom svom dijelu koji su kontrolisali imala i opremu pod pritiskom."Procedura je bila takva da smo mi imali proaktivan nadzor koji smo planirali i reaktivni nadzor gdje smo reagovali do potrošača. Mislim da bi Agencija za lijekove trebalo da funkcioniše na isti način, odnosno da ima svoj proaktivni nadzor i da kaže koje će to lijekove i šta će to sve kontrolisati, a što se koristi u liječenju građana. Mislim da je to pravilo kako je trebalo da rade. Njihovi eksperti je trebalo da idu u zdravstvene ustanove da izuzmu kiseonik i da ga pošalju na ispitivanje, te utvrditi da li je podesan za medicinsku upotrebu ili nije.


Ako bi se utvrdilo da nije podesan za medicinsku upotrebu onda je to dalje trebalo proslijediti inspektoratima na dalje postupanje, odnosno da se zabrani korištenje tog kiseonika u medicinske svrhe", rekao je doc. dr Aleksandar Golijanin za "1na1".


Na pitanje da li je u slučaju "kiseonik" bilo više politike nego stvarne brige za pacijente Golijanin je ponovio da je bilo potrebno postupiti po proceduri koju je naveo.