top of page

Frizeri digli cijenu: Muškarci za šišanje daju čak 43 KM

U pojedinim frizerskim salonima u Srpskoj došlo je do novog skoka cijena usluga pa tako muško šišanje sada košta i do vrtoglave 43 marke.Da su cijene u frizerskim salonima mahom korigovane potvrdila je za “Glas Srpske” i predsjednica Zanatsko-preduzetničke komore regije Banjaluka Žana Arsić, ističući da su cijene repromaterijala u odnosu na prošlu godinu veće od 20 do 30 odsto.


– Ako su dobavljači određenih brendova podigli cijene i frizeri koji sa tim brendovima rade morali su da prate taj trend poskupljenja i dizali su cijene od deset do 12 odsto – rekla je Arsićeva.


Istakla je da cijene šišanja prate te izdatke, ali i troškove iznajmljivanja prostora.


– Frizeri koji plaćaju visoke kirije imaju i više cijene šišanja pa se tako muško šišanje u prosjeku kreće od 12 do 25 KM, zavisno od salona. Za žensko šišanje sa pranjem kose potrebno je izdvojiti od 25 maraka pa naviše – kazala je Arsićeva.


Dodala je da poskupljenja nisu uticala na broj klijenata u salonima.


– Više je sam odliv građana iz Srpske u inostranstvo umanjio broj klijenata u salonima nego što su ljudi odustali da dolaze na frizuru zbog viših cijena – rekla je Arsićeva.


Vlasnik salona “Delija Barber” i edukator Mirza Delić kaže da u njihovom salonu svaki frizer ima različitu cijenu šišanja.


– Cijena se kreće od 25 do 43 KM i do kraja godine neće ići gore. Krize nema, naši termini su konstantno popunjeni i ne samo da nije došlo do pada broja klijenata, nego se on naprotiv i povećao – kazao je Delić.


Cijene opreme koju oni koriste, kako kaže, nisu mnogo skočile, međutim do robe je nešto teže doći nego lani, ali ne znaju razlog zašto je to tako.


U jednom bijeljinskom frizerskom salonu, takođe, su povećali cijene.


– Kao što su cijene svega otišle gore na tržištu tako smo i sami bili primorani korigovati cjenovnike. Cijene muškog šišanja su sa prošlogodišnjih deset maraka skočile na 15 KM – kazali su u tamošnjem salonu


Marko Panić iz Bijeljine kaže da je poskupljenje od 50 odsto čisti bezobrazluk.


– Lani sam se šišao za deset maraka što je bilo prihvatljivo poskupljenje sa osam KM, s obzirom na inflaciju. Međutim, sada je cijena otišla na 15 KM, a frizeri kao objašnjenje navode poskupljenje repromaterijala, što ne razumijem, jer makaze i mašinica sigurno mogu trajati po nekoliko godina uz dbro održavanje – kazao je Panić.


Pomodarstvo


Izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić kaže da su previsoke cijene muškog šišanja čisto pretjerivanje.


– To je pomodarstvo i nema nikakve veze sa realnošću, ali ni praćenjem bilo kakvog porasta cijena. Cijene struje se nisu mijenjale i frizeri nemaju nikakav razlog da toliko povećavaju cijene svojih usluga. Osim toga, rijetki su frizeri u našoj zemlji koji idu na obuke te koriste toliko skupe preparate – rekla je Marićeva.

bottom of page