top of page

Drugi najtopliji septembar u Banjaluci: Imali smo čak 11 tropskih dana

Septembar ove godine drugi je najtopliji septembar u Banjaluci. Bio je vrlo topao uz srednju temperaturu oko 2 do 3 stepena iznad višegodišnjeg prosjeka.Glavna odlika vremena bilo je pretežno stabilno i vrlo toplo vrijeme koje se održavalo tokom većeg dijela mjeseca, a prolazno zahlađenje uz jače padavine javilo se tek krajem mjeseca. U Banjaluci srednja temperatura je iznosila 19,9 stepeni i ovo je drugi najtopliji mjesec u pogledu srednje temperature od 1961. godine do danas. Najtopliji je bio 2011. godine kada je izmjerena srednja temperatura vazduha za cijeli mjesec bila 20,2 stepena navedeno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.


Zanimljiv podatak je da je ove godine bilo 27 dana sa maksimalnom dnevnom temperaturom iznad 25 stepeni, odnosno bilo je 27 ljetnih dana po čemu je ova godina rekorder. Prethodna je bila takođe 2011. godina kada je taj broj bio 26.


Bilo je 11 tropskih dana kada je maksimalna dnevna temperatura iznad 30 stepeni, dok je prosjčan broj za pojavu tropskih dana za mjesec septembar 3 dana.


Apsolutno maksimalna temperatura za septembar mesec nije dostugnuta. Najviša temperatura izmjerena u septebru u Banjaluci iznosila je 40,2 stepena i zabilježena je 2015.godine.

bottom of page