top of page

Druga godina mandata: Izborna obećanja gradonačelnika Banjaluke i dalje neispunjena

Građani Banjaluke nezadovoljni su radom gradonačelnika Draška Stanivukovića. Žale se kako obećanja ispunio nije. Iako je ušao u drugu godinu mandata, obećana sredstva za podršku privredi, potpuno besplatan gradski prevoz za penzionere i osnovce, kao i mnoga druga obećanja još uvijek nisu došla na red.


Novoizabrani gradonačelnik obećao je trgovcima neradnu nedjelju, kao i penzionerima u Banjaluci besplatan javni prevoz. Međutim, besplatan prevoz je omogućen samo za penzionere sa penzijom do 250 KM.


,,Nedjelja će našom pobjedom biti neradni dan za sve naše trgovce, dan za porodicu i uživanje jer je naša dužnost boriti se za prava naših radnika", obećao je Stanivuković uoči izbora, međutim, njegova želja i obećanje je i dalje na listi - neispunjeno.


U Banjaluci se nisu dogodile suštinske promjene, a gradonačelnikove zamišljene reforme još uvijek nisu ugledale svjetlost dana. Banjaluka je grad u kojem se često čuju kritike upućene Drašku Stanivukoviću.


Ljudima se nakupilo, glasali su za promjene, a od promjena samo objava gdje su zaposleni u Gradskoj upravi diplomirali. Ni to obećanje do kraja nije ispunio, pa je tako preko 60 ljudi zaposlio bez konkursa. Zahvaljući svojim velikim obećanjima, Stanivuković se ne snalazi i trenutno je u blatu iz koga teško izlazi.


Nagomilani problemi, poput neodvoženja smeća, postaju najveća prijetnja zdravlju stanovnika najvećeg grada Srpske. Zbog neodvoženja smeća u Banjaluci niču mini deponije na koje građani konstantno apeluju, ali nadležni nemaju sluha.


Taj problem je stalno prisutan. Nedavno se i na adresu našeg portala obratila stanarka naselja Lauš koja kaže da se nekoliko puta obraćala Gradu i Gradskoj upravi da riješe problem nagomilanog smeća u banjalučkom naselju Lauš.




Pisala je, žalila se na mnoge adrese, ali od nadležnih još niko nije došao da reaguje, a na pismo koje je poslala 15.9.2021. na mejl gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića još uvijek nema nikakvog odgovora.





Iako je Stanivuković obećavao da će saslušati građane i sistemski rješavati njihove probleme u praksi se pokazalo drugačije. Nekoliko naših izvora takođe tvrdi da na pisma koja su slali na gradonačelnikovu adresu, tražeći putem njih pomoć, nikada odgovore dobili nisu.


Iako je Stanivuković vjerovatno najbolje upoznat sa problemima Grada Banjaluka on ih ignoriše, a svoja najvažnija predizborna obećanja: potpunu transformaciju modela upravljanja gradom kroz mnogo veće uključivanje građana u nivoe odlučivanja, veću transparentost, bolje uslove za život, smanjen broj odjeljenja u Gradskoj upravi... zanemaruje i krši.


Ali zato društvene mreže na kojima Stanivuković ima naloge i dalje gore. Tu redovno prikazuje savršenu situaciju u Banjaluci, hvali se projektima koji su sve samo ne značajni za Banjalučane. Zaključak je da su brojne afere s pjevačicom Tanjom Savić uglavnom obilježile prvu godinu mandata gradonačelnika Draška Stanivukovića, po čemu je Stanivuković jedino do sad za godinu dana ostavio trag.







bottom of page