top of page

Građani banjalučkog naselja Lauš očajni zbog deponije smeća, nadležni ne reaguju (Foto)

U banjalučkom naselju Lauš u Ulici Darka Jakmirovića stanari su očajni, guše se u smradu, niko ne odvozi smeće. Dodatni problem im predstavljaju i nesavjesne komšije jer dovoze otpatke iz svojih dvorišta. Nadležni ne reaguju, iako su im se stanari obraćali već nekoliko puta.



Apel jedne stanarke stigao je i na našu adresu jer će, kako kaže, ,,da se poguše’’ od nesavjesnih komšija i smrada.


Već duži vremenski period suočavaju se sa ovim problemom. Nadležni su obaviješteni ali za sada niko nije reagovao, a smrad se širi cijelom ulicom. Pisala je, žalila se na mnoge adrese, ali od nadležnih još niko nije došao da reaguje, a na pismo koje je poslala 15.9.2021. na mejl gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića još uvijek nema nikakvog odgovora.





,,Automobilske gume, kese pune đubreta, stari namještaj, wc šolje, madraci, zatrpali su našu ulicu. Zbog nesavjesnih stanara koji dovlače smeće, smrad se širi cijelom ulicom. Nekoliko puta sam prijavljivala ovaj slučaj Gradu i Gradskoj upravi, ali reakcije nije bilo. Ovo je stvarno teško podnošljivo. Znači oni dovoze sve otpatke iz svojih dvorišta. Kada kose travu, čiste dvorišta, čiste peći i jos plus kućni otpad. Iza kontejnera skoro čitavo naselje Lauš 2 dovozi kabasti otpad. Ne smije tu da bude to odlagalište kabastog otpada. To se mora zabraniti. Rupa koja se stvorila morala bi se zaravnati i taj dio izbetonirati. Kontejnere obavezno zamijeniti novim. A susjedne ulice sa privatnim kućama obezbijediti sa kontejnerima ili velikim kantama. U Gradskoj upravi znaju sve o tome. Čistoća i Gradska uprava tebaju to rijesiti’’, kaže ljutito stanarka ove ulice.




Zakonom je predviđeno da ostavljanje smeća van kante je prekršaj za koji postoji kazna, međutim, vidimo da je u praksi drugačije. Ovakvi prekršaji se gotovo ni evidentiraju jer sudeći po fotografijama, nadležni ne obilaze teren niti obavljaju svoju dužnost.


Naša sagovornica kaže da na problem komšijske deponije svi žmire. Više puta su kontaktirali nadležne kako bi došli i odnijeli ovo nagomilano đubre, međutim, niti su dobili odgovor, niti su oni došli.





,,Ali kažem Vam sve komšije sa kojima sam razgovarala nisu za to da tu imamo deponiju kabastog otpada i da se tu zaustavljaju sa automobilima i kombijima i izbacuju taj otpad.


Vidjeli ste i da se Crkvena zagađuje jer iz ulice preko puta na dva mjesta bacaju smeće. To takođe znaju u komunalnoj policiji ali niko od njih nije kaznio te ljude koji bacaju smeće na taj način’’, kaže naša sagovornica.


Dodaje kako se ulice ne peru, trotoare i biciklističku stazu niko ne čisti. Karođerđeva ulica na Laušu je najugroženija, nema mjesta za parkiranje, pojedincu je ugrožen život.


,,Ovo je jedan haos, niko ne obraća pažnju. Šta oni uopšte rade? Gradonačelnik se izrugivao, a sada ništa ne čini po tom pitanju. Jedno razočarenje, kontejneri iz praistorije’’, završava ljutito naša sagovrnica’’.






bottom of page