Dodik: Za kukavice nema mjesta u politici ovog ranga

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže za ATV da je sutrašnja sjednica Narodne skupštine jedan od najvažnijih datuma u istoriji Republike Srpske i da za kukavice nema mjesta u politici ovog ranga.Sjednica je fokusirana na činjenicu da se formira informacija o tom oblastima, odbrana, indirektni porezi, VSTS. O tome će se obaviti rasprava i donijeti već poznati zaključci.


Neki koji nisu imali odgovor na ovo što radimo, mislili su da je najbolje da prijete ratom i da pokušaju zaustaviti ovu priču. Dolazimo do sjednice koju su osporavali mnogi. Iz opozicije smo stalno slušali da se ovo neće desiti, a mi smo ipak birali neki termin koji bi mogao da obuhvati sve aktivnosti koje smo imali.


U BiH ostaje sve što je po Ustavu, a sve što pripada Republici Srpskoj po Ustavu, počinje proces regulisanja tih nadležnosti kako je to u interesu Republike Srpske.


Možda će neke nadležnosti ostati na nivou BiH, ali u redefinisanom obliku.


Za kukavice nema mjesta u politici ovog ranga

Tu svoju sklonost da se boje, moraju da upražnjavaju na nekom drugom mjestu. Neki su rekli da neće doći, ali bez njih se može.


OHR u Narodnoj skupštini


To je pravo skupštine i njenog rukovodstva. Što se tiče OHR-a, to je sad priča o tome da li oni postoje ili ne. Ako ne postoji visoki predstavnik, a ne postoji, onda nema ni kancelarije visokog predstavnika. To je možda i dobra odluka potpredsjednika NSRS. Što se nas tiče, to je definitivno. Visoki predstavnik ne postoji, nema nikakve ingerencije i ne možemo da prihvatimo njegove manifestacije bilo kog oblika. Sjednica će biti javno prikazana, tako da će on biti upoznat sa svim. Umeđuvremenu su učinili sve, zvali su neke poslanike prijetili, molili itd. da se ne pojavljuju na sjednici. To je u skladu sa njihovom ranijom praksom. Sve je počelo svjedočanstvom Eskobara kako je on uspio da razbije jedinstvenu odluku Republike Srpske jer je opozicija pristala da radi kako on kaže.


Republika Srpska pregovarač o izgledu Oružanih snaga


Dodik ističe da ako neko misli da ova sjednica Narodne skupštine ne znači ništa, neka se upitaju zašti se digao čitav svijet da je spriječi.


"Mi ćemo doći u poziciju da je Republika Srpska pregovarač oko statusa vojske. Da li ćemo se odlučiti da kažemo ovakvu vojsku ili oružane snage BiH možemo da prihvatimo i da ćemo saglasnost ako vi to hoćete, ako nećete, onda ćemo razmisliti šta da uradimo. Ili ćemo donijeti zakon i stvoriti svoju vojsku ili ćemo Republiku Srpsku proglasiti demilitarizovanom zonom. To su tri opcije o kojima ćemo razgovarati sljedećih šest mjeseci. Znamo šta znači ta vojna komponenta. To je naše ustavno pravo i s njim možemo da uradimo pomenuto. Mi ćemo o tome odlučivati jer je to naše pravo.


Ko ne dolazi na sjednicu?


Dodik kaže da je vidio određene najave da bi pojedini poslanici mogli izbjeći sutrašnju sjednicu.


"Oblik BiH koji pokušavaju da izgrade, egzistencijalno ugrožava Srbe na ovim prostorima. Srbi kroz istoriju staju pred najvećim najezdama, od Turske do NATO-a. Sada i nekih zapadnih zemalja. To nije naša zasluga, nego njihov izbor da budu na strani muslimana. Ali to ne znači da mi moramo da prihvatimo njihov izbor. Nikad se nismo sklanjali, bili smo uvijek spremni na žrtvu. Srbi nikada nisu izdali svoj poriv i karakter za slobodom. To je nemoguće isključiti iz ovog naroda.


Očekivanja od opozicije

On poručuje da ne želi da se bavi opozicijom.


"Danas smo radili predano čitav dan da našim ljudima objasnimo važnost ovog događaja. Sigurno se može svrstati u jedan od pet najvažnijih datuma za Republiku Srpsku. Srbi su u prošlosti primorani bili da trpe teror međunarodnog faktora. Ovog trenutka Srbi odlučuju da to neće više. BiH ne postoji bez Srba, a Republika Srpska može da postoji bez BiH. Mnoge stvari će se pokazati", kaže Dodik i ističe važnost jedinstva koje je pokazalo snagu pred nametnutim Inckovim zakonom.


"Kakvu će oni metodologiju izabrati na sjednici, ne znam i neću da se brinem oko toga. Dobro bi bilo da na ovakvim temama nema razlike".


Sarajevo bira svoje političare


Na Komšićevu izjavu da je Mirko Šarović najrealniji političar u Republici Srpskoj, Dodik poručuje da je realan, ali nejak.


"Za Komšića je realno to što radi Šarović, ali je pogubno za naš narod. Zato Šarović nema nikakvu podršku u svom rodnom mjestu. Komšića smo čuli šta kaže, a narod smo vidjeli na izborima šta kaže", poručuje Dodik.


O PIK-u


Srpski član Predsjedništva BiH poručuje da PIK ne postoji i da je to turistička organizacija zemalja koja se skupila u Sarajevu.


"Kao član Predsjedništva BiH, nisam ni pročitao taj komunike. Ne znam ko je šta rekao, znam činjenicu da Rusi nisu. A nisu zato što smatraju da ne postoji visoki predstavnik. On može samo postojati ako iza sebe ima potvrdu Savjeta bezbjednosti. Oni nas tjeraju ovdje da prihvatimo sve što dolazi sa zapada, pa i to da dođe neko ko nije izabran za visokog predstavnika. On nije ni mogao da drži PIK, to je bilo sporno i prethodnih godina. Ova skupština se zakazuje sutra, na dan kada je 1997. godine održana Bonska konferencija koja je donijela mnoge probleme ovdje. A sada je trenutak u kojem mi to i formalno odbacujemo.


O Željki Cvijanović


"Kada se vratila iz Amerike, rekla mi je da su je ubjeđivali da bude predsjednik SNSD-a. Ja Željku dobro znam, radi se o osobi koja je sa stanovništa kako se zalaže za Republiku Srpsku, jedna od najvažnijih osoba u našoj političkoj istoriji. To je od nje tražio Eskobar, koji će sad to reći da nije. A onda se u crnogorskim Vijestima pojavila vijesti da je to Grenel, što nije tačno. Željka i ja smo najbliži saradnici. Uradili smo mnoge dobre poslove za srpski narod. Uvijek sam bio ponosan na njen pristup i energiju kojom je branila naše interese u Briselu i Americi. Ona je čovjek kojem bih povjerio da vodi Republiku Srpsku i da dođem za 10 godina, znam da bi učinila sve najbolje za Srpsku. Ona nije bila baš sretan izbor za takve spekulacije", kaže Dodik.


O Milanoviću


"Milanović je rekao o PIK-u da je kolonijalna uprava, zavidim mu jer se ja nisam sjetio tog izraza. Dijelim njegovo mišljenje".


Izetbegović prijetio da će ukinuti 9. januar


"9. januara slavimo 30 godina Republike. Brzo je prošlo. Bio sam na sjednici skupštine koja je izglasala odluku o formiranju Republike Srpske. A Bakiru je umjesto mržnje koju prikazuje, bolje da je prihvatio ono šta ovaj narod želi. Ni nama nije svejedno kada oni proslavljaju 1. mart, ali to je njihov praznik. Ući u tu sferu osporavanja pripada samo onima koji svoju politiku izvlače iz mržnje. On nije važan, važno je da je formiran organizacioni odbor, 8. januara naveče imaćemo veliku akademiju posvećenu 30 godina postojanja Republike, a sljedeći dan imamo defile kroz Banjaluku. I manifestacije širom Republike Srpske", rekao je Dodik.