top of page

Dodik: Podžićeva odluka dokaz da je zajedništvo nemoguće

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je gostujući emisiji ATV-a "Direktno" da je odluka koju je donio ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić da odgodi vježbu Oružanih snaga BiH sa Vojskom Srbije još jedan egzaktan dokaz da je zajedništvo u BiH nemoguće.



"Još jedan egzaktan, praktičan dokaz da je to nemoguće. Ministarstvo odbrane ima ministre i dva zamjenika. Odluku donese kolektivno, on ne može sam da donese odluku. Izigrao je ostalu dvojicu, Srbina i Hrvata, koji su zamjenici, da se konsultuje sa njima o svemu tome. Napisao je to i nestao. Tokom danas su ga tražili, ali bezuspješno, međutim, zamjenici su Podžića našli predveče. On ispunjava naloge koje su mu dali Izetbegović i Komšić. To je pravno nevaljana odluka. Da se vratimo unazad.


Predsjedništvo kada je razgovaralo o tome da se održi vježba američkih snaga i OS BiH, ja sam rekao da ću prihvatiti tu odluku da oni imaju vježbu, pod uslovom da istu održe OS BiH i Vojska Srbije. Vježba sa Amerikancima je održana uz sve napade koje smo učili od opozicije u Republici Srpskoj, ali sada ne kritikuju ministra što je ovo uradio. U subotu je trebalo da dođe Vojska Srbije i da se ta vježba održi. Ona bi se kretala kroz čitav prostor Republike Srpske. Sada imate konfuziju, u kojoj Podžić kaže da je tu vježbu odložio. U suštini se radi o odluci koja traje za ovu godinu. Znači, ako se ne održi ta vojna vježba ove godine, nema prenošenja u iduću godinu. Što govori o tome da, gdje god je srpski interes u BiH, a pogotovo ako je on povezan sa Srbijom, on se ovako na dramatičan, direktan način krši, bez ikakvog obaziranja na procedure. On je prekršio niz zakona. Zakone, koji su na nivou BiH konfuzni. Od visokog predstavnika kojeg nije izabrao Savjet bezbjednosti. Danas, tvrdi, da šume treba da budu regulisane nekim državnim zakonom, odnosno zakonom na nivou BiH, kako bi se to kasnije distribuisalo entitetima. To je direktno protiv Dejtonskom sporazuma, a on treba da ga štiti. Što se tiče BiH, ne može se ni spojiti više ništa. Ova odluka nije iznenađenje", kazao je Dodik.


Dodik je naveo da je ovo obračun Izetbegovića, Komšića i Džaferovića sa srpskim narodom.


"Sa svima. Ja se eksponiram u ime Republike Srpske i srpskog naroda. Ja sam biran na prostoru Republike Srpske i oni imaju animozitet prema meni, daleko veći nego što ja imam prema njima. Imaju iz razloga što ne mogu da sprovedu neke stvari koje oni žele. I što su mnoge stvari zaustavljene. Zoran Tegeltija i ja, svodimo organe BiH na mjeru, na kojoj ona i jeste. Ovdje su glavni entiteti, i oni ne mogu da primaju narode sa nivoa BiH. Bisera Turković radi mimo zakona i procedura, vi se žalite Sudu BiH, on će presuditi u njihovu korist. Već imaju Sud i predsjednika koji je pod njihovom kontrolom. Imate problem u Tužilaštvu, gdje se mijenja, glavni tužilac, kako bi se na tu poziciju stavio musliman. Oni idu u pravcu da preuzmu to nasilje ili silu. I da se putem te sile i medija, ali i opozicije iz Srpske, udruže", dodaje Dodik.


Srpski član Predsjedništva BiH se osvrnuo i na potez Mlađena Mandića, pravobranioca BiH i člana SDS-a, koji već postupa po odluci Ustavnog suda BiH vezano za osporavanje dijela Zakona o šumama Sprske, iako ova odluka još nije ni stigla u institucije Srpske.

On je 24. septembra, samo dan nakon odluke Ustavnog suda, poslao RUGIPP-u prijedlog u kojem traži od RUGIPP-a da proglasi rješenje o vlasništvu nad šumama ništavnim ili da ponovi postupak.


"SDS je pro-bošnjačka orijentacija. To se vidi. Neće se ništa učiniti. Ali ćemo ukinuti Pravobranilaštvo i reći ćemo da njihove odluke ovdje ne važe. U Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH ne postoji odredba o Pravobranilaštvu. Bez obzira kako je stvoren.


Odlukama visokog predstavnika koje su na kraju nešto potvrđivane. Ili saglasnošću, biće ukinute. Imaćemo posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske povodom šuma, krajem ovog mjeseca. Isključivo iz razloga što smo trebali da formiramo značajan broj timova koji rade na tome da osmisle strategiju i opretivu. Čujem da je Borenović juče ćutio kada su na sastanku napadali Republiku Srpsku zato što diže vojni aranžman, ali mu nije objasnio da je to Ustavno ponašanje. Mi idemo da afirmišemo vrijednosti Ustava. Tamo piše da postoji Vojska Republike Srpske i da postoji Vojska FBiH i Herceg Bosne. Zajedničke Oružane snage ne daju nikakav razlog da mi imamo optimizma oko toga, Podžić je najbolji primjer toga", kaže Milorad Dodik, te se osvrće na pritisak stranaca:


"Čitav srpski narod je izložen pritisku. Nađu poneke kao što su ovi iz opozicije Borenović i Šarović. Mada mi je Nešić govorio ako se to desi, da će uvijek podržati, vjerovatno će potvrditi da je tako i rekao. Vidjećemo šta će biti na Narodnoj skupštini. Ne rušimo mi, nego Amerikanci, međunarodni poredak. Moj je posao da branim suštinu našeg života ovdje, naš način života i pravo koje smo stvorili. Samo tražim da nam vrate oduzeta prava. Na nivou BiH nema razgovora, nema dogovora. Tamo su sve stranci", kaže on.


Kada je u pitanju međunarodna zajednica, interesi Republike Srpske nikada više se nisu ignorisali nego što je to sada slučaj.


"To je dobro. Jer se sada vidi. Najteže je bilo kada su to pokrivali nekim svojim namjerama. Oni žele da razgrade Republiku Srpsku. Naša javnost, pomalo je zgađena mnogim stvarima koje se svakim danom fabrikuju, koji zamagle suštinu. To je dio strategije koju stranci ovdje medijski čine i opozicije koju su nahranili nekim stvarima", naveo je Dodik.


On je, komentarišući izjave specijalnog izaslanika američkog Stejt departmenta za izbornu reformu u BiH Metjua Palmera koji je rekao da u BiH nije potreban nacionalni predznak, rekao da bi oni sada "da se mi ne izjašnjavamo kao Srbi".


"Ali, to je stara priča, još od Austrougarske, da se ovdje napravi bosanska nacija, ali koju niko neće. Nisu mogli ni u tadašnjim uslovima tortura, koje su vjerovatno tada bile i veće nego sada kada imamo medijski linč i prijetnje sankcijama pojedincima, pa nisu mogli da naprave bosansku naciju i bosansko pismo", rekao je Dodik.

bottom of page