top of page

Dodik: Deveti januar ostaje Dan Republike Srpske

Proslava 30. rođendana Republike Srpske zasmetala je i Stejt departmentu. Traže od institucija BiH da istraže šta se sve dešavalo Devetog Januara. Šta god tražili, i kako god se odnosili prema tome, Deveti januar ostaje Dan Republike Srpske, kaže Milorad Dodik. Poručuje da Srbi neće prestati da slave taj dan, samo zato što bi to neko drugi želio.



"Šta mogu da istraže, šta da urade? Šta mogu da zatvore jedan čitav narod zato što obilježava Dan Republike koji se desio 9. januara 1992. godine? I šta će onda da uspiju, koju zemlju da izgrade. Čime da je izgrade? Deveti januar ostaje dan Republike šta god oni mislili i kako god se ponašali. Nema slučaja da je ijedna institucija zabranila narodu da nešto obilježava i proslavlja", izjavio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.


A istragu o tome ko je slavio Deveti januar, već sprovodi Sifet Podžić. Ministar odbrane BiH popisuje sve one koji se desetog januara, na državni praznik Republike Srpske, nije pojavio na poslu. To, kaže, zamjenik ministra, liči na ono vrijeme kada su popise radili nacisti.


"Svi oni koji su taj dan bili u kancelarijama su se jako ružno osjećali zato što su došli da popišu ko to nije na poslu ne pitajući ga da li možda ima koronu ili da li mu je neko u porodici bolestan, aludirajući. I sa njhove strane je to bilo toliko nekorektno da nema riječi", poručio je Mirko Okolić, zamjednik ministra odbrane BiH.


Vlada Republike Srpske određuje neradne dane u Srpskoj, a ne Podžić, kaže Dodik. Dodaje i da su Srbi zaposleni u Ministarstvu odbrane BiH koji su Devetog januara bili u Banjaluci, došli na njegov poziv.


"Ja sam pozvao ljude koji su bili na manifestaciji. Ja sam član Predsjedništva imam pravo da pozovem. Koji se muslimanski general ne bi odazvao Džaferovićevom pozivu gdje god on zovne. Prema tome, ljudi nisu ništa odgovorni ni krivi. To je pokušaj držanja nekih tenzija koje su nepotrebne. Dakle neće se ništa desiti", naveo je Dodik.


Ministar odbrane BIH pokrenuo je postupak protiv nekoliko generala i komandira, kao i protiv svog zamjenika Mirka Okolića zato što su se pojavili na proslavi dana Republike u Banjaluci.

bottom of page