top of page

Dodik: Aktuelan napad na imovinu Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je akteulan napad na imovinu Srpske i ako Kristijan Šmit pokuša da nešto diktira što se toga tiče, može da bude proglašena nezavisnost."Ako je vaša imovina oduzeta, koja je onda svrha ostajanja", rekao je Dodik za "Raša tudej".


Dodik je podsjetio da Srpska kao dio BiH postoji već 30 godina pod nemogućim uslovima, u političkom, ekonomskom i pravnom smislu.


On je napomenuo da su Srpskoj uskraćena prava na 83 njena ovlaštenja u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH, te da je to u 90 odsto nametnuto od visokih predstavnika, što nisu imali pravo da urade.


Dodik je pomenuo i neustavne korake Ustavnog suda, navodeći da u BiH neustavno djeluje, a čine ga tri stranca - Nijemac, zatim Nijemac iz Švajcarske i Albanac.


"Istorijski su oni uvijek bili protiv srpskih nacionalnih interesa na ovom području. Tri strana suca zajedno sa dva muslimana čine većinu", kaže Dodik i dodaje da to predstavlja ozbiljan problem sa funkcionisanjem suda, što ne može biti nastavljeno.


On je ukazao da je počela diskusija o tome kako ukloniti ovlaštenja Srpske u upravljanju šumama, rijekama, poljoprivrednom zemljištu i svemu što je za to vezano, a to znači oduzimanje elektrana, mostova, postrojenja i stavljanje pod uredbe BiH.


"To nije predviđeno ni Ustavom ni Dejtonskim sporazumom. Za nas nema mjesta u takvoj BiH. Mi u njoj ne treba da budemo. BiH ne poštuje Ustav", rekao je Dodik.


On je naveo da Republika Srpska nije vidjela nikakve koristi od BiH. "Mi smo lokalni rezidenti pod političkom kontrolom spoljnih igrača. To je tako već mnogo godina. Od građanskog rata koji je okončan 1995. godine. Oni su ostali ovdje i koriste situaciju namećući se ponovo", smatra Dodik.


Iako Zapad gazi principe međunarodnog prava, Dodik je rekao da Srpska poštuje Dejton i spremna je da poštuje Ustav BiH, ali ostaje pitanje koliko je to korisno.


"Zašto mi da poštujemo nešto što nestaje. Pokušavamo da se odbranimo od onih koji nas optužuju, prema tome ovo je teška, složena situacija, ali mislim da rat nije moguć scenario, mi se ne spremamo za takav ishod", istakao je Dodik.


On je napomenuo da Šmit, koga Savjet bezbjednosti UN nije imenovao za visokog predstavnika, nameće zakone Federaciji. "Ako pokuša da diktira nešto što se tiče naše imovine, onda će možda doći dan kada će naša Republika proglasiti nezavisnost", rekao je Dodik.


Dodik je podsjetio da je BiH nastala Dejtonskim sporazumom, kao dio konsenzusa velikih sila, uključujući Rusiju, a ta odluka je donesena uz poštovanje zaraćenih strana u BiH.


"Nakon rata ušli smo u fazu kada su zapadne sile ignorisale slobodu, počeli da stvaraju i primjenjuju politiku da unitarizuju i centralizuju BiH, što je prevashodno bilo usmjereno na uništenje Republike Srpske", rekao je Dodik.

コメント


bottom of page