top of page

Dodik: Šmit ne samo da se lažno predstavlja, već i bezočno laže

Ne samo što se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, Kristijan Šmit sada i bezočno laže. Gostujući na jednom mediju u drugom entitetu rekao je da je 9. januar nastao na žrtvama. Zato je dobio i lekciju istorije.


foto: ATV


Predsjednik Republike Srpske ga podsjeća da se Dan Republike Srpske slavi u čast dana kada je Republika Srpska proglašena bez ijednog ispaljenog metka, a rat u BiH je počeo par mjeseci kasnije.


"Reći da je 9. januar nastao na žrtvama može samo prevarant i lažov kakav je Kristijan Šmit. Ali 1. mart, koji sa muslimanima slavi gotovo sav diplomatski kor, je dan kada je u ime islamske države ubijen nedužni svat, Srbin u srcu Sarajeva. To je, gospodine Šmit, praznik zločina i početka krvoprolića", Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.


I nije se njemački državljanin na tome zaustavio. On se, izgleda takmiči, jer Dodiku poručuje da je “ovaj meč njegov”. Upozorava ga da se “odmakne od Putina” i nastavlja s prijetnjama.


“Mi ćemo u međunarodnoj zajednici zbog toga u narednom vremenu pokrenuti odrađene stvari, za ljude koji su od 1991. do 1995. trpili, da ćemo za njih nešto uraditi. Imam neke stvari već u glavi po tom pitanju, nećemo popuštati”, rekao je Šmit.


Šmit još jednom pokazuje svoju neozbiljnost, ocjena je političkih analitičara. Nelegitimni visoki predstavnik drži stranu bošnjacima.


“Nekomentarišući druge zločine koji su se dešavali nad Srbima, pa pomenemo Bratunac koji se desio prije same Srebrenice i ostali zločini. Mislim da je krajnje neozbiljno. Sama politika Zapada jeste takva i 1.000 puta se pokazala kao takva da oni jednostavno postoje politike koje sprovode, koje nisu propisane ‘slovom na papiru’ i nije prvi put da Zapad krši te stvari, pa evo tako i Kristijan Šmit nije legitimno priznat visoki predstavnik na teritoriji BiH i mi, naravno, imamo uporište za takve komentare”, smatra politikolog Uroš Bjelica.


Tvrdnje samozvanca Šmita o 9. januaru izmiču zdravom razumu i predstavljaju dio horskog pjevanja usmjerenog na uništenje Srba u BiH i regionu, ocjenjuje senator Republike Srpske. Milimir Mučibabić podsjeća da je Dan Republike Srpske nastao mimo rata i žrtava.


"Svaki pokušaj da se to dovede u pitanje je nešto što izmiče zdravom razumu. Ne možete sad promijeniti 9. januar i staviti da je to bio neki drugi datum", izjavio je senator Republike Srpske Milimir Mučibabić.


Mučibabić kaže da ne vidi silu koja je u stanju da to dovede u pitanje, tim više što 9. januar kao praznik postaje imanentan svakom Srbinu. Mi ćemo to slaviti, još je jedna od poruka. Slaviće se i iduće godine i narednih decenija sa još više emotivnih identifikacija za taj datum nego što je to do sada bilo.

Comments


bottom of page