top of page

Da li su izbori uvod u kraj SDS-a?

Pobjeda SNSD-a je SDS-u donijela istorijski poraz. Predsjednik stranke Mirko Šarović je u svom jedinom sinoćnjem obraćanju bio svjestan velikog gubitka. Zbog izborne katastrofe nameće se pitanje - da li je ovo uvod u kraj SDS-a, pogotovo Šarovića kao lidera?,,Nezadovoljni smo rezultatom za ovaj nivo, zašto da to ne kažemo potpuno jasno, očekivali smo pobjedu za člana Predsjedništva BiH, tako da nam slijedi dosta posla po ovom pitanju, uključujući i dalju perspektivu stranke i nas pojedinačno u cijelom timu", kaže Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.


SDS je imao zadatak da uguši Republiku Srpsku, a građani su im glasanjem pokazali šta o tome misle, kaže nekadašnji predsjednik ove stranke Dragan Kalinić.


,,Ono sve što je vrijedilo i valjalo otišlo je iz SDS-a, ili ih je SDS kao što su mene, otjerao. Konačno će morati da porade na disciplini, stranku čine identitet, integritet i disciplina. To je SNSD pokazao, a oni su očigledno tu zakazali. Eto imaju 4 godine da se rehabilituju, ako to ne uspiju onda im slijedi još jedan poraz", kaže Dragan kalinić, bivši predsjednik SDS-a.


SDS je sebi dozvolio da bude „progutan“ od mlađih opozicionih stranaka, koji su rasli na njihovoj grbači, smatraju analitičari. Đorđe Vukadinović kaže da do smjena unutar SDS-a mora doći.


,,Sigurno on, ali i ostalo u SDS-u znaju da bi bilo komično i smiješno očekivati da sa Šarovićem idu u budućnost, tako da će tu nekih smjena morati biti, čak i da su prošli bolje nego što su prošli", kaže Đorđe Vukadinović, politički analitičar.


,,Političari treba da se povuku prije nego što se potroše,tako da ja mislim da bi bilo sasvim normalno da Mirko Šarović podnese ostavku i da time iskaže jedan odgovoran odnos prema politici", kaže Drago Vuković, profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Na taj način bi, makar djelimično, smatraju, sačuvao svoj moralni i politički integritet.

bottom of page