top of page

Dačić: Srbija neće dozvoliti ukidanje Republike Srpske

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je Srni da je Srbija čvrsta u svojoj politici da dosljedno poštuje sve odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i neće dozvoliti promjenu statusa Srba ili ukidanje Republike Srpske.Dačić je naglasio da je status srpskog naroda i Srpske neprestano na udaru, i iznutra i van BiH, ali da je Srbija garant opstanka Republike Srpske i mirnog i prosperitetnog života Srba u BiH.


"Još jači garant je volja srpskog naroda i u Srbiji i Republici Srpskoj da se sačuva samobitnost našeg naroda i njegovo neotuđivo pravo da odlučuje o svojoj sudbini i svojoj budućnosti", istakao je Dačić povodom 27 godina od parafiranja Dejtonskog sporazuma.


On je ukazao da Dejtonski sporazum nije idealan, ali da Srbija poštuje i garantuje njegovu primjenu.


"Šta god mislili o Dejtonskom sporazumu, naša obaveza je da ga sprovodimo, tu smo obavezu preuzeli još 1995. Možda nam se neka njegova rešenja ne sviđaju, možda smo nezadovoljni što su nekim njegovim delovima Srbi u BiH oštećeni i da im je naneta nepravda, ali to ne sme da bude razlog da ga kršimo ili da opstruišemo njegovu primenu", istakao je Dačić.


On je napomenuo da je Dejtonski sporazum okončao rat u BiH i stradanja stanovništva, ali je postavio i okvir za funkcionisanje BiH, kao zajednice u kojoj se poštuje volja tri konstitutivna naroda i dva entiteta, te je stoga osnov za uređenje odnosa u BiH.


"Nismo zadovoljni položajem srpskog naroda i tretmanom Republike Srpske u ovoj zajednici, pre svega, zato što je njihov status neprestano na udaru, i iznutra i van BiH, a sve sa željom da se izmeni onaj status Srba i Republike Srpske, koji su propisani Dejtonom", naglasio je Dačić.


Dačić je rekao Srbija neće da dozvoli promjenu statusa Srba i ukidanje Republike Srpske, kao ni želje za njeno utapanje u ostatak BiH, o čemu se čuju glasovi skoro tri decenije - i iz BiH, ali često i izvan nje.


On je istakao da je Srbija čvrsta u svojoj politici da dosljedno poštuje sve odredbe Dejtonskog ugovora - od početka do kraja i da tu politiku neće da mijenja.


Danas se navršava 27 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.


Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Comments


bottom of page