top of page

Cvijanović: Biću funkcioner Srpske, a ne bosanski ili sarajevski, za razliku od Šarovića

Kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da postoji šansa da BiH "profunkcioniše", ali da to podrazumijeva poštovanje Ustava, da se ne otima od entiteta i ne uzurpiraju nadležnosti i da se gradi unutrašnji dogovor umjesto da se guše različiti identiteti.



Cvijanovićeva je ukazala da trebaju sami političari da traže racionalna rješenja umjesto što se pojedini uzdaju u neke strance da odlučuju umjesto domaćih institucija.


Ukoliko osvoji mjesto u Predsjedništvu BiH, Cvijanovićeva je rekla da će insistirati na poštovanju Ustava i dogovor, a ako nema dogovora onda su tu Ustav i mehanizam zaštite koji on predviđa.


"Nered koji je zahvatio spoljnopolitičku aktivnost BiH i zloupotreba spoljne politke za prljanje drugih u BiH mora prestati jer će onda ono što je već prilično udaljeno i razjedinjeno biti nemoguće sastaviti", rekla je Cvijanovićeva.


Na pitanje kako vidi trenutnu političku situaciju u BiH s obzirom na to da mnogi tvrde da BiH nikada nije bila u većoj krizi, Cvijanovićeva je rekla za "Nezavisne novine" da BiH sa okruženjem i svijetom dijeli tešku situaciju i ne može izbjeći sve posljedice ove globalne krize.


"Mi smo u Republici Srpskoj posvećeni očuvanju naše ekonomske stabilnosti i bilo bi dobro da umjesto opstrukcije imamo stvarne partnere u drugom entitetu da se ovim nedaćama što lakše odupremo. Ali, u svakom slučaju, čuvamo naš sistem stabilnim. Što se tiče unutrašnjih odnosa u BiH, bojim se da je i ova globalna kriza dovela do toga da se ona više koristi za političko svrstavanje nego na odupiranje novonastalim problemima. Unutrašnja politička kriza u BiH predugo traje, a riješiće se onda kad svi unutra ali i spolja budu željeli da realno sagledavaju stvari", ocijenila je Cvijanovićeva.


Kada je riječ o dosadašnjem radu Predsjedništva BiH i koliko će, ukoliko pobijedi, biti lakše ili teže obavljati funkciju člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske poslije Dodika, Cvijanovićeva je rekla da je isto pitanje dobijala i kad je poslije njega dolazila na poziciju premijera, ali i predsjednika Republike.


"Isto ću odgovoriti - to je prednost, a ne neka otežavajuća okolnost. Mi smo partija koja ima snažnog lidera i navikli smo da igramo kao tim sa svim našim ljudima. Nismo partija u kojoj lideri nosaju kabanice i kišobrane za kandidatima u kampanji niti smo partija u kojoj članovi ne vjeruju u liderstvo onog ko je formalno prvi, kao što je to slučaj sa PDP-om i SDS-om", istakla je Cvijanovićeva.


Što se Predsjedništva BiH tiče, dodala je Cvijanovićeva, ono je radilo u skladu sa okolnostima i atmosferom koja je vladala tamo, ali i u BiH.


"Druga dva člana su se borila za neustavnu BiH, a Milorad Dodik za ustavnu, u kojoj Republika Srpska ima svoje ustavom definisano mjesto. Otovorena sam za dogovor jer znam da bez njega nema napretka BiH, ali i svjesna da je moja uloga tamo da zaštitim poziciju Republike Srpske onda kad je ugrožena. Konačno, biću izabrana u Republici Srpskoj, što znači da ću tamo, iako na poslu u Sarajevu, biti i dalje funkcioner i političar Republike Srpske, a ne bosanski ili sarajevski političar ili funkcnioner. Po tome se, uz sve ostalo, definitivno razlikujem od Mirka Šarovića", istakla je Cvijanovićeva.


Na pitanje koja je njena prednost u odnosu na Šarovića, glavnog protivkandidata za funkciju člana Predsjedništva BiH, Cvijanovićeva je odgovorila da je ta prednost dovoljno velika za oba pojedinačna kandidata iz SNSD-a, kao i za parlamentarne liste.


"Drugi oktobar je blizu. Do tada su pobjednici svi, pa tako i pričaju u kampanji, a od tada samo oni koje narod izabere", rekla je Cvijanovićeva, napominjući da je izuzetno zadovoljna i energijom i posjetom na tribinama SNSD-a.


Prema njenom mišljenju, ljudi u Srpskoj su izuzetno zainteresovani za budućnost i svjesni izazovnih vremena, ali i činjenice da se kroz ovako globalno teška vremena može proći samo ako se zadrže snažne institucije Republike Srpske i stabilna vlast.

bottom of page