Broj oboljelih od malignih bolesti u stalnom porastu

U Republici Srpskoj jedna petina stanovništva umire od karcinoma, najčešći malignitet kod muškaraca je karcinom pluća, dušnika i bronhija, koji karakteriše visok mortalitet, a kod žena je karcinom dojke vodeći uzrok obolijevanja i smrti, istakla je specijalista interne medicine u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu Zdravka Golijanin.


,,Karcinom debelog crijeva i rektuma su na drugom mjestu kao uzrok obolijevanja od karcinoma i kod muškaraca i kod žena, dok su na trećem mjestu karcinom prostate kod muškaraca i karcinom grlića materice kod žena", naglasila je Golijaninova, povodom Svjetskog dana borbe protiv karcinoma, koji se danas obilježava.


Golijaninova ističe da je broj osoba oboljelih od malignih bolesti u stalnom porastu, te napominje da je većina karcinoma rezultat izloženosti različitim faktorima rizika.


,,Osnovni pristup u kontroli malignih bolesti predstavljaju preventivne mjere na polju sprečavanja njihovog nastanka. Iako se neki uzročnici malignih bolesti, kao što je nasljedna predispozicija, ne mogu izbjeći, oko jedne trećine slučajeva karcinoma se može spriječiti smanjenjem faktora rizika koji se odnose na ponašanje i ishranu", ukazala je Golijaninova.


Prema njenim riječima, kao mjere primarne prevencije, savjetuje se prestanak pušenja, konzumiranje zdrave hrane, redovna fizička aktivnost, održavanje normalne tjelesne težine, izbjegavanje konzumiranja alkohola, prekomjernog izlaganja suncu, zaštita od virusnih i bakterijskih infekcija i odgovorno ponašanje, saopšteno je iz Bolnice “Srbija“.


,,Kao mjere sekundarne prevencije preporučuju se samopregledi dojki, te redovni mamografski pregledi ženama starijim od 40 godina, a naročito između 50 i 70 godine, redovni ginekološki pregledi i Papa testiranje od 25 i 65 godine, testiranje stolice na skriveno krvarenje od 50 do 75 godine i samopregledi kože i za muškarce i žene", navodi Golijaninova.


Muškarcima starijim od 50 godina preporučuje se jednom godišnje digitorektalni pregled i tumor marker za karcinom prostate, naročito ako postoji genetska predispozicija.


Takođe, redovni ultrazvučni pregled i tumor marker za karcinom jetre za oboljele od hepatitisa B i sa cirozom jetre.


Svjetski dan borbe protiv karcinoma u svijetu se svake godine obilježava 4. februara.


Ovu inicijativu pokrenula je Međunarodna unija za borbu protiv karcinoma uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije i drugih zdravstvenih organizacija.