top of page

Banjaluka: Za samo dva dana zbog alkohola isključeno 219 vozača

Za samo dva dana na području koje pokriva Policijska uprava Banjaluka iz saobraćaja je isključeno 219 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola.



Tokom ove akcije izdat je 271 prekršajni nalog, ističe se u saopštenju policije.

,,Policijski službenici su kontrolisali 3.209 učesnika u saobraćaju kojom prilikom je izvršeno alkotestiranje 2.666 vozača. Zbog utvrđene nedozvoljene koncentracije alkohola u organizmu sankcionisano je 219 vozača, koliko ih je i isključeno iz saobraćaja. Od ukupno sankcionisanih 219 vozača sankcionisano je 107 vozača zbog utvrđene koncentracije alkohola u organizmu od 0,31 do 0,80 g/kg, 87 vozača zbog koncentracije alkohola od 0,81 do 1,50 g/kg, a 17 vozača je zadržano lišenjem slobode u službenim prostorijama do istrežnjenja zbog koncentracije alkohola u organizmu preko 1,5 g/kg, kao i 3 vozača koja su odbili da se podvrgnu ispitivanju na prisustvo alkohola u organizmu. Zbog utvrđenog prisustva alkohola u organizmu sankcionisano je 5 'mladih vozača', odnosno vozači mlađi od 21 godine starosti ili sa manje od tri godine vozačkog iskustva", dodaje se u saopštenju.

Policijski službenici su kod 2 vozača posumnjali da upravljaju vozilom pod dejstvom opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova i tom prilikom je 1 vozač odbio da se podvrgne testiranju.

Takođe, 15 učesnika u saobraćaju je sankcionisano zbog nekorištenja bezbjednosnog pojasa, dok je 5 vozača sankcionisano zbog nepropisnog prevoženja djece i nekorištenja sigurnosne sjedalice. Evidentirano je 58 ostalih prekršaja.

,,Policijska uprava Banjaluka apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju zakonske odredbe, a posebno na vozače motornih vozila da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, jer je vožnja pod uticajem alkohola opasna, te da odgovornim ponašanjem zaštite sebe i druge učesnike u saobraćaju", zaključuje se u saopštenju.

bottom of page