top of page

Banjalučaninu paprena kazna zbog krvavog razbojništva u Austriji: Evo šta je radio

Dalibor Ivančević iz Banjaluke osuđen je na 10 godina zatvora zbog razbojništva u Austriji u kojem je usmrćena starica Elizabet F. (86).Presudom Kantonalnog suda u Novom Travniku krivice su oslobođeni Ferald Gučanin- Gazibarić i Oliver Sivonjić, koji su se teretili za saučesništvo.


Prema presudi Ivančević je krivično djelo izvršio u aprilu 2011. godine u austrijskom gradu Gosau sa saučesnicima Selverom Marhoševićem i Bojanom Pavlovićem koji su ranije osuđeni.


Tužilaštvo BiH je prvo optužilo Ivančevića za ista djela u junu 2019. godine, ali je predmet kasnije ustupljen i prebačen u Kantonalno tužilaštvo SBK.


U optužnici se navodilo da je Ivančević između 13. i 15. aprila 2011. godine, u skladu sa ranijim dogovorom, otputovao u Austriju, gdje se sastao sa Selverom Marhoševićem i Bojanom Pavlovićem.


U noći između 20. i 21. aprila 2011. godine Ivančević, Marhošević i Pavlović došli su do kuće penzionerke Elizabet F. u namjeri da je opljačkaju. Ivančević je provalio prozor na kući, nakon čega su ušli unutra.


– Odmah su započeli premetačinu kako bi pronašli novac i zlato. Tom prilikom su u krevetu zatekli Elizabetu F, koju je probudila buka, pa su je vezali i zapušili joj usta kako ih ne bi omela u krađi. Ivančević je starici pertlom vezao ruke, a krpom vrat i usta, dok joj je Pavlović svezao noge. Zatim su je pokrili sa više deka, te nastavili premetačinu po kući, gdje su pronašli ključ od sefa, iz kojeg su ukrali zlatni nakit i novac, te pobjegli. Starica je ubrzo preminula usljed gušenja – navodi se u optužnici.


Prema nezvaničnim informacijama, razbojnici su iz kuće starice ukrali 10.000 evra, nakit i dvije štedne knjižice sa većim iznosom novca. Istražioci su otkrili više od 300 tragova, odnosno otisaka prstiju i DNK koji su ih doveli do osumnjičenih.


Optužena trojka poznata je po krivičnim djelima i hapšeni su 2014. godine u akciji “Sigurnost” zbog sumnje da su se bavili organizovanim kriminalom, preprodajom droge, oružja, zelenaštvom.


Na teret im je tada stavljen i šverc visokotarifne robe i tekstila.


Ivančević je hapšen 2017. zbog sumnje da je učestvovao u otmici “bmw X6” od sina jednog od suvlasnika Auto-salona “Braća Đukić” Sime Đukića. Automobil, čija je vrijednost tada procijenjena na oko 100.000 evra, otet je 2016. godine u Donjim Palačkovcima kod Prnjavora.

Commentaires


bottom of page