top of page

Banjac: CIK radi pod pritiskom - ne dozvoliti prekrajanje narodne volje

Predsjednik NPS-a Darko Banjac rekao je Srni da je očigledno da Centralna izborna komisija BiH radi pod pritiskom, ali da se ne smije dozvoliti da volja narod bude prekrajana i da je jasno da je Milorad Dodik pobijedio na izborima za predsjednika Republike Srpske.Banjac kaže da se glasovi mogu prebrojati još deset puta, a rezultat će biti da je narod izabrao Dodika za predsjednika.


Prema njegovim riječima, očigledno je da Republika Srpska ne može da broji svoje glasove i da to treba da radi Sarajevo.


- CIK je napravio presedan, ali i kontrolno brojanje, pa i reakcijame opozicije, govore da je Dodik izabrani predsjednik Republike Srpske - rekao je Banjac.


On je naveo da opozicija sada vrši veliki pritisak kako bi se ponovili izbori, ali da CIK nije rekao da treba ponoviti izbore, već da treba da završi kontrolno brojanje.


- Opozicija ne može da razumije da bi, ukoliko bi se ponovili izbori, razlika u korist Dodika bila i veća nego što je sada, ali ne možemo da pristanemo na kršenje zakona i Ustava - rekao je Banjac.


On je istakao da se ne smije dozvoliti da volja naroda bude prekrajana, te da je jasno da je Dodik pobijedio zbog politika koje vodi i zbog jasnih i preciznih nacionalnih stavova.


Banjac je napomenuo da Republika Srpska ima svoju izbornu komisiju, te da nije prihvatila da se odrekne te nadležnosti.


- U suštini CIK BiH je samo uzurpirao tu nadležnost, ali je ona i dalje tu i po svim aktima i izbornom zakonu, te u budućnosti moramo jasno staviti do znanja da će Republika Srpska sprovoditi izbore za lokalni nivo, kao i za Narodnu skupštinu i predsjednika Republike - rekao je Banjac.


Za Razliku od Republike Srpske, dodao je on, Federacija BiH nije htjela da formira svoju izbornu komisiju, nego je prihvatila da to radi CIK.


- To što je FBiH odustala od toga, to je njihov problem, mi se naše nadležnosti nismo odrekli, sada treba samo da je aktiviramo - naveo je Banjac.


Banjac je izrazio zadovoljstvo rezultatom koji je njegova stranka ostvarila na izborima, osvojivši tri mandata u Narodnoj skupštini Srpske.


- Direktan mandat smo osvojili u izbornoj jedinici jedan, gdje smo i treća politička partija, što govori o velikoj podršci ovdje, te smo sa 21.000 glasova, uz sva osporavanja, uspjeli da pređemo cenzus - rekao je Banjac.

bottom of page