top of page

Antić: Šmit nastoji da stvori "bosansku naciju"

Istoričar Čedomir Antić rekao je da ono što radi Kristijan Šmit nije naivno neznanje, već kriminalni umišljaj i da je nastojanje da stvori "bosansku naciju" samrtnički refleks zapadnog imperijalizma.



"Srpski narod u BiH svoju samostalnost i samobitnost odbranio je od osmanskih sultana, austrijskih careva, Hitlera i Broza, Šmit je njihova karikatura, a države koje stoje iza njega dekadentna sjenka nekadašnjih imperijalnih sila", izjavio je Antić za "Glas Srpske" povodom sve učestalijih nastojanja za reviziju istorije na ovom prostorima.


Govoreći o Šmitovoj najavi da će se angažovati u vezi sa nastavnim programima istorije u Republici Srpskoj i BiH, Antić je poručio da to predstavlja objavu rata i pokušaj zarobljavanja duha.


Prema njegovim riječima, pravdajući svoj autoritatni, asimilatorski i nasilnički pohod, Šmit suštinski nastoji da sruši Ustav BiH i asimiluje srpski i hrvatski narod.


"Pritom, u svetu koji je odavno prihvatio postmodernističku i strukturalističku tezu o tome da istoriju pišemo na osnovu izvora i da istoriografija donosi tumačenje, a ne istine, on nastupa kao neko ko će narodima BiH doneti `istinu` i omogućiti njihovo pomirenje", naveo je Antić.


Antić je ukazao da je njemački političar Volfgang Šojble jasno rekao da se iza svega nalazi i strah od muslimana iz BiH, čiju državu dio EU ne želi.


"Oni misle da će stvaranjem bosanske nacije sprečiti islamski radikalizam. Posle su se izvinjavali, ali je to razmišljanje tokom proteklih decenija isplivalo u javnosti širom EU i SAD", dodao je Antić.


On je naglasio da srpski narod ima svoju državu Republiku Srpsku koja je dio konsenzualne demokratije BiH, kao i da je asimilacija srpskog naroda u BiH u ovim uslovima nemoguća.


"Narod u Srpskoj je deo srpske nacije koja ima svoju maticu Srbiju. Imamo istoriju na ovim prostorimakoja seže u vremena kada je Bosna bila samo srpska `zemljica` na prostoru gornjeg toka reke Bosne. Ne razumem zašto misle da može uspeti ono što Hitleru i Musoliniju nije u slučaju Slovenaca, koji u to vreme nisu imali naciju, niti državu", naglasio je Antić.


On je dodao da za srpski narod Srpska nema alternativu.


"Bez Srpske on će biti delom asimilovan, a delom proteran", upozorio je Antić.

bottom of page