top of page

Јača pritisak na zdravstveni sistem - sve više bolnica u kovid režimu (VIDEO)

U Srpskoj i dalje visok procenat oboljelih od kovida na dnevnom nivou. Od ukupnog broja testiranih uzoraka, gotovo 40 odsto je pozitivnih. Virus korona potvrđen je kod 305 osoba, prijavljeno je 11 smrtnih slučajeva.


Јača pritisak na zdravstveni sistem. Na bolničkom liječenju u Srpskoj su ukupno 592 pacijenta, a sve više bolnica vraća se u kovid režim rada.


U kovid sistemu UKC-a sprat sa najvećim brojem kreveta. Na petom spratu, čiji je kapacitet 88 kreveta, hospitalizovano je 13 pacijenata.



Odjeljenja su prilično popunjena, postojeća odjeljenja, to je četvrti sprat od postojećih sedam koji je sinoć otvoren kako bismo obezbijedili dodatne kapacitete - rekla je Renata Tamburić šef Kovid odjeljenja na petom spratu UKC-a Republike Srpske.


U ovoj zdravstvenoj ustanovi na liječenju je trenutno 314 lica oboljelih od kovida. Životno ugrožene su 33 osobe, koje nisu vakcinisane.


,,Oni koji su vakcinisani imaju blaže kliničke slike, nijedan pacijent nije na respiratoru, nijedan pacijent nije umro i za najveće laike što se tiče zdravstva to je veliki motiv da se vakcinišu'', kaže Vlado Đajić generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.


Kapacitete proširuje i dobojska bolnica. U Јedinici intenzivne njege nema slobodnih kreveta, a u četiri prethodna dana popunjeno je i 80 odsto Odjeljenja za infektivne bolesti.


,,Donijeli smo odluku da se i prostor zgrade neuropsihijatrije stavi na raspolaganje pacijentima oboljelim od kovida. Trenutno nemamo dole pacijenata , znači ovdje imamo takve kapacitete da ćemo tokom vikenda sve novoprimljene smještati u ovu ovdje zgradu, a već početkom iduće sedmice vjerovatno ćemo imati potrebu za tim dodatnim kapacitetima'', smatra Siniša Marić zamjenik direktora ЈZU Bolnica "Sveti apostol Luka" Doboj.


Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Mrkonjić Gradu zaraženima je dostupan i mobilni patronažni tim od 7 do 20 časova. U Šamcu 29 aktivnih pozitivnih osoba, među kojima i 5 srednjoškolaca. U kovid režimu bolnice u Trebinju od danas i Odjeljenje za pedijatriju sa neonatologijom.


,,Među novooboljelim je najveći broj mlađih osoba koje su nevakcinisane. Međutim postoji dvadesetak procenata onih koji su testirani pozitivni, bez simptoma koji su sa blagom kliničkom slikom, a koji su primili neku od vakcina'', istakla je epidemiolog Јelena Durić.


A vakcinisane osobe oboljele od kovida, tvrde epidemiolozi, imune su na razvijanje teških kliničkih slika i brže se oporavljaju nakon zaraze.


,,Međutim, vrlo je brzo sistem prijema i otpusta kod ovih lica ustanovljen, tako da vrijeme oporavka je mnogo kraće nego što je to bilo ranije'', naglasio je Alen Šeranić ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.


U cilju smanjenja rizika od širenja virusa korona, od ponedjeljka, 13. septembra, Fond PIO uvodi zaštitne mjere.


Ograničava se broj lica koja mogu boraviti u prostorijama Fonda, prilikom ulaska korisnicima će se provjeravati tjelesna temperatura, a na snazi ostaje obavezna upotreba zaštitnih maski.


bottom of page