top of page

Žunić: Opozicija nije htjela da učestvuje u donošenju Rezolucije o vojnoj neutralnosti




Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je da su optužbe opozicije da je BiH na putu za članstvo u NATO neosnovana i podsjetio da opozicija u Republici Srpskoj nije htjela da učestvuje u donošenju Rezolucije o vojnoj neutralnosti u Skupštini Srpske.


"Gospodin Dodik je to jasno rekao, BiH ne ide prema NATO paktu naročito kada je Narodna skupština Republike Srpske donijela deklaraciju o vojnoj neutralnosti. Iz opozicije se kače za jednu ili dvije riječi gdje stoji "evropski" i "evroatlantski put", a to i jeste poenta. Zemlje poput Republike Srpske, Srbije, Moldavije u tom papiru se nalaze na evropskom putu, a sve ostale su već članice NATO pakta", rekao je Žunić.


"Kada se sjetimo da je gospodin Ivanić nakon Rezolucije o vojnoj neutralnosti Republike Srpske potpisao dokument da su evropske i evroatlantske integracije budućnost BiH, kada su govorili o strategiji vanjske politike BiH. Gospodin Crnadak je izjavio da BiH nema alternativu i da je NATO put BiH zapisan i da će ići u tom pravcu kao i Crna Gora", rekao je Žunić za ATV i podsjetio na nemire u Skupštini Republike Srpske koje je proizvela opozicija.


"Najvažnija stvar je da oni nisu htjeli da učestvuju na toj skupštini kada smo donosili Rezoluciju o vojnoj neutralnosti. Tada su vještački proizvedeni nemiri u NSRS i sve je usmjereno da se ne usvoji takva vrsta dokumenta", rekao je Žunić i istakao da BiH može da ima saradnju sa NATO paktom, ali da pridruživanje i članstvo nije moguće.

bottom of page