top of page

Životna avantura i dobra prilika: Koliko plate, a koliko zarade banjalučki studenti u Americi

Vidjeti velike američke gradove poput Njujorka, Bostona i Majamija i to ne samo preko malih ekrana, jedan je od mnogobrojnih razloga zbog kojih će Rade Pelengić, student na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci, krajem maja krenuti na put „preko bare“.

Osim što treba platiti kartu, studenti imaju i druge troškove i, kad se sve sabere, da bi stigli do Amerike treba im oko 5.500 KM. U taj iznos ulaze troškovi domaće agencije, troškovi sponzorske agencije iz SAD u procesu pronalaska posla i smještaja, zatim troškovi viziranja i puta, kao i džeparac koji studenti nose sa sobom za početak putovanja.


Rade je, kako kaže, u ovaj program dosad uložio oko četiri hiljade maraka, ali troškova ima još.


Sve to je, naravno, za studente prilično skupo, ali kažu da postoji i mogućnost kredita. Poseban, namjenski kredit bez kamate, za studente koji idu na ovaj program, nudi im NLB banka.


Razlog što je, i pored troškova za putovanje, interesovanje studenata veliko je i mogućnost dobre zarade, koja je po nekoliko puta veća od inicijalnih troškova. Program traje pet mjeseci, sa četiri mjeseca rada i mjesec dana uživanja, odnosno putovanja Amerikom.


U agenciji „Experience Work and Travel“ navode da se za sezonu 2022. prijavilo skoro 450 studenata, kao i da skoro 90 odsto njih dobiju vizu, zbog potrebe za radnicima u SAD.


U agenciji navode da je studentima na raspolaganju dosta poslova i lokacija, od velikih i poznatih gradova kao što su Boston, Vašington i San Francisko, do manjih turističkih mjesta širom Amerike. Poslovi koji se nude su uglavnom u ugostiteljstvu – u restoranima, barovima, hotelima, na bazenima, u zabavnim parkovima.


„Satnice su od 15 do 20 dolara ove godine, jako su porasle zbog krize sa korona virusom, a i zbog potrebe za radnicima“, objašnjava u razgovoru za BL portal Andrea Rodić, program koordinator u ovoj agenciji.


Dobra cijena satnice, bakšiš, mogućnost da se radi i po nekoliko poslova, prilika su za dobru zaradu. Naravno, u zavisnosti od toga koliko potroše tokom programa i putovanja, studenti, veoma lako, kući mogu da donesu i više od deset hiljada dolara.


U to se uvjerio i Miloš Svjetlanović, koji je ljeto 2019. godine proveo na Kejp Kodu u državi Masačusets u blizini Bostona.


„Zaradi se u zavisnosti koliko se radi. Ja sam radio oko 80 sati sedmično zato što je posla bilo puno, neki su radili i više, bez slobodnog dana. Satnica mi je bila oko 11 dolara i imao sam bakšiš“, kaže Miloš za BL portal.


Otkriva da je nakon putovanja po Americi kupio laptop, telefon i poklone za porodicu i prijatelje, potom vratio pozajmljeni novac za odlazak na put i opet uspio da uštedi više od deset hiljada maraka.


Izvor: BL portal

bottom of page