top of page

Šta je sve potrebno za besplatnu legalizaciju bespravno izgrađenih objekata?

Vlada Republike Srpske je legalizaciju bespravno izgrađenih objekata zakonom definisala opštim interesom za Srpsku.



U Banjaluci građani koji nemaju već aktivni zahtjev za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata, mogu da ga podnesu u Gradskoj upravi.


“Postupak legalizacije provode jedinice lokalne samoupprave i potrebno je riještiti imovinsko pravne odnose da bi se moglo ići u proces legalizacije”, pojasnio je za RTRS Bojan Ninčić, načelnik Odjeljenja katastra nepokretnosti RUGIP-a.


Dodao je da su za postupak lagalizacije potrebni određeni dokazi, te da se dokumenti potrebni za legalizaciju objekta plaćaju.


Besplatna legalizacija podrazumijeva postupak izdavanja rješenja kojim se utvrđuje legalnost za sve objekte izgrađene do kraja 1991. godine, te za individualne stambene i stambeno-poslovne objekte, čija je bruto građevinska površina manja od 400 m2 i za pomoćne objekte koji su u funkciji matičnog objekta, a izgrađeni su do 31.12.2013. godine.


Geodetskim snimkom se identifikuje položaj objekta na parceli i isti drugačije nije moguće utvrditi, dok se dokaz o postojanju objekata na snimku iz 2013. godine pribavlja službeno od katastra i to je dokument koji stranke ne plaćaju.

bottom of page