top of page

Đajić: Osobama sa Daunovim sindromom omogućena adekvatna dentalna terapija

Na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci omogućeno je da osobe sa Daunovim sindromom dobiju adekvatnu dentalnu terapija koju ne mogu imati kod stomatologa i ljekara u domovima zdravlja, rekao je generalni direktor UKC-a Vlado Đajić.



On je istakao da je u UKC-u započet projekat "Dentalnim zdravljem do kvalitetnijeg osmijeha kod osoba sa Dunovim sindromom" gdje je maksilofacijalna hirurgija, u saradnji sa Klinikom za anesteziju, omogućila članovima Centra za socijalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom "Daun sindrom centar" Banjaluka popravke.


Đajić je za Srnu istakao da je veoma teško sanirati zube licima sa ovim sindromom bez opšte anestezije.


- Na raspolaganju smo ako bude potrebe za rad protetike. Raduje me entuzijazam mojih kolega ljekara i sestara koji sve rade sa velikom ljubavlju, a istovremeno današnja konferencija o značaju dentalnog zdravlja kod osoba sa Dunovim sindromom je organizovana kako bi se dala podrška roditeljima djece sa ovim sindromom - rekao je Đajić.


On je dodao da je danas dogovoreno da se djeca sa Dunovim sindromom iz drugih gradova i opština okupe oko "Daun sindrom centara" kako bi im omogućili bolji život.


- Trudimo se da ta djeca prođu i planinu i more, da se druže, pjevaju, glume i to je veliki doprinos da im uljepšamo život - rekao je Đajić, koji je ambasador osoba sa Daunovim syndromom.


On je rekao da su djeca sa Daunovim sindromom zahvaljujući ovom centru u Banjaluci obišla gradove od Rusije, Austrije, Grčke.


Đajić je naveo da su vrata UKC-a otvorena svim stanovnicima Republike Srpske, naročito osobama sa posebnim potrebama i iz "Daun sindrom centara" Banjaluka.


Direktor "Daun sindrom centra" Zoran Јelić rekao je Srni da je završen prvi dio projekta kojim je obuhvaćeno 12 osoba koje su prošle operativne zahvate na maksilofacijalnoj hirurgiji UKC-a.


Јelić je naveo da će projekat biti nastavljen uključivanjem osoba sa Daunovim sindromom iz svih gradova Republike Srpske, te da se u drugom dijelu, a ima ih četiri, obuhvaćene osobe iz Prnjavora, Kneževa, Pala, Doboja i Teslića.


- Osobe sa Daunovim sindromom imaju problema sa dentalnim zdravljem, ovim projektom se to rješava tako što se nakon pregleda zakaže hirurška intervencija. Pod opštom anestezijom ljekari specijalisti riješe komplet problem svih zuba i usta - pojasnio je Јelić.


On je rekao da je projekat "Dentalnim zdravljem do kvalitetnijeg osmijeha kod osoba sa Dunovim sindromom" pokrenut pod pokroviteljstvom Đajića, a da su prvim dijelom obuhvaćene osobe iz Laktaša, Kotor Varoši, Banjaluke i Čelinca.


Јelić je istakao važnost osnaživanja porodice, naglasivši da je potrebno roditelje djece sa Dunovim sindromom edukovati, vratiti im samopouzdanje.


- Potrebno je jačati roditelje i njih edukovati kako bi bili spremni za borbu protiv stigme i svoju djecu osnaživati - istakao je Јelić, koji je i sam roditelj djeteta sa Dunovim sindromom.

bottom of page