top of page

Đajić na dan sjećanja na 12 beba: Brutalan zločin nezabilježen u svijetu

Kod spomenika 12 beba na Novom groblju u Banjaluci danas je služen parastos i položeni su vijenci povodom 30 godina od njihove smrti u Univerzitetskom kliničkom centru usljed nedostatka kiseonika koji nije mogao da bude dopremljen zbog ratnih dejstava. Cvijeće su položili predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić kao i mnogi drugi zvaničnici.


„Današnji dan je prilika da se sjetimo najmlađih žrtava u stvaranju Republike Srpske koje su na samom rođenju bile kažnjene zato što pripadaju srpskom narodu koji se borio za svoja vječna ognjišta“, poručio je Đajić.


Danas je obilježeno 30 godina od nezapamćenog zločina u istoriji čovječanstva.


„To je bio brutalan zločin koji je nezabilježen u svijetu kada je zabrana letova nad BiH obuhvatila i kiseonik koji je život značio”, dodao je Đajić.


On se osvrnuo i na proslogodišnju scenu kada je riječ o kiseoniku, a kada je gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, u javnost iznio da je kiseonik u UKC-u neispravan.


“Nažalost, određeni aktuelni politički diletanti iz ovog događaja nisu naučili lekciju, te su svojim postupcima prošle godine umalo doveli do još veće tragedije i to u momentu kada smo se zajedno sa ostatkom svijeta suočavali sa pandemijom Kovid 19. Gradonačelnik Banjaluke je svojim neznanjem ili namjerom umalo izvršio ubistvo stotina ljudi izmišljajući tzv. ‘aferu’ kiseonik, plasirajući u javnost vijest da je kiseonik kojim smo liječili i više hiljada pacijenata na kiseoničkoj podršci, neispravan. Tada sam govorio da je kiseonik koji dajemo pacijentima već 40 godina ispravan, što je pokazala i zvanična analiza”, zaključio je Đajić.





bottom of page