top of page

Đajić i vjernici dočekali patrijarha Porfirija u Mrkonjić Gradu

Patrijarh srpski Porfirije u posjeti je Eparhiji bihaćko-petrovačkoj gdje je u Hramu Svetog Save u Mrkonjić Gradu danas služio svetu liturgiju povodom velikog jubileja - 30 godina Eparhije bihaćko-petrovačke.



Osim vjerskih zvaničnika i građana, ovom prijemu i liturgiji prisustvovali su i narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vlado Đajić, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, načelnik opštine Dragan Vođević, predsjednik Skupštine Stevica Eremija i mnogi drugi.




Ktitor Hrama Svetog Save Mladen Milanović takođe je prisustvovao večerašnjoj molitvi.


Patrijarh Porfirije poručio je danas u Mrkonjić Gradu da je vjera temelj na kome je srpski narod gradio sebe kroz vijekove, na kojem danas živi i bez kojeg nije moguće da ima bilo kakav pogled na budućnost.


"Svaki put kada sam dolazio, dolazio sam da se utešim vašom verom, nadom, ljubavlju", poručio je patrijarh Porfirije obraćajući se vjernicima u Hramu Svetog Save u Mrkonjić Gradu.

Patrijarh Porfirije je ukazao da je tu riječ o hrišćanskoj, svetosavskoj vjeri koja je oblikovala srpski narod vijekovima i sačuvala ga od raznih istorijskih iskušenja.

"Sve ono što u duhu svetome i po ljubavi Božijoj večeras osećam, poznato mi je unazad decenijama kada je reč o ovom kraju", rekao je patrijarh Porfirije i dodao da je vjera ono što je temelj na kome smo gradili sebe kroz vijekove, na kojem živimo danas i bez kojeg nije moguće da imamo bilo kakav pogled na budućnost.


On je naglasio da jedinstvo u crkvi ima svoje izvorište i perspektivu u vječnosti.

Patrijarh Porfirije je poručio da u životu svakog vjernika i zajednice mora biti Isus Hrist.

"Braćo i sestre, hvala vam na ljubavi, što postojite, hvala vam što živite pravoslavnom verom", poručio je vjernicima patrijarh Porfirije.

Dolaskom u Mrkonjić Grad, Njegova svetost započinje dvodnevnu posjetu Eparhiji bihaćko-petrovačkoj i rmanjskoj.

Patrijarh Porfirije sutra će služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Glogovac kod Šipova.


bottom of page