top of page

Đaci u škole, gradonačelnik Stanivuković na fakultet

Prvi septembar u znaku škole. Širom Srpske čuju se prva školska zvona nakon ljetnog raspusta. Đaci se vraćaju u školske klupe, a Banjalučani se spremaju da isprate gradonačelnika Stanivukovića na fakultet.



Jedno od mnogobrojnih obećanja vječitog studenta ekonomije, gradonačelnika Draška Stanivukovića bilo je i završetak studiranja. Prisjetimo se izjave Stanivukovića kako će završiti fakultet kada postane gradonačelnik, ali za ovih deset mjeseci priče o fakultetu nije bilo. Ukoliko posjetite sajt Grada Banjaluka, možete vidjeti da se na gradonačelnikovoj biografiji ne navodi da više studira.


S obzirom da je i sam gradonačelnik bio na ljetnjem raspustu,na crnogorskom primorju, red bi bio da se vrati u studentske klupe, jer je ipak to obećao građanima koji su mu dali svoje povjerenje, a osim obmane i lažnih obećanja ništa drugo nisu dobili.


Gradonačelnik Stanivuković je 2020.godine po treći put upisao obnovu treće godine studiranja.


Na osnovu Zakona o visokom obrazovanju Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 67/2020)

Glava III Vrste i nivoi studiranja:

Prestanak statusa studenta:

Prema članu 78. stav 2: Status redovnog studenta prestaje i kada student ne završi studije u roku iz člana 75. stav 4. ovog zakona.

Član 75 stav 4 glasi: Status redovnog studenta traje najduže u dvostrukom broju akademskih godina potrebnih za realizaciju studijskog programa.


Da je obrazovanje prijeko potrebno dokazao je gradonačelnik svojim mnogobrojnim „lapsusima“.

Podsjetimo se da je Stanivuković jednom prilikom pokazao i elementarno neznanje azbuke, ali to ga nije spriječilo da citira neke od najpoznatijih pisaca, koje je tom prilikom čak i pobrkao.



Najčitaniji stih u istoriji srpskog pjesništva ,,Ubi me prejaka reč’’ gradonačelnik Draško Stanivuković pripisao je srpskom pjesniku Momčilu Nastasijeviću. Njegov lapsus nasmijao je sve prisutne na sjednici Skupštine grada Banja Luka.



Student ekonomije, a ne poznaje razliku između budžeta Republike Srpske i Banja Luke.


Naime, tokom posjete Rogatici, 3. jula, obraćajući se tamošnjem stanovništvu, izgovorio je još jednu, u najmanju ruku notornu laž, a to je da je budžet Republike Srpske čak 40 puta veći od banjalučkog.


Ponovo se u praksi pokazalo da ovom srednjoškolcu matematika nije jača strana. Evo i zašto.


Narodna skupština Republike Srpske je na 17. posebnoj sjednici, održanoj 17. decembra 2020. godine, usvojila budžet Republike Srpske za 2021. godinu u iznosu od 3.795.000.000 KM. Budžet Srpske za trenutnu godinu veći je za 159.000.000 KM nego što je bio drugi rebalans budžeta za prošlu godinu.



S druge strane, Skupština Grada Banjaluka je 15. aprila jednoglasno usvojila budžet Grada za 2021. godinu, i to u iznosu od 149.770.000 KM.


Matematika je jednostavna, računica kaže da dolazimo do zaključka da budžet Republike Srpske za 2021. godinu nije 40, nego oko 25 puta veći od budžeta Banjaluke.


Stanivuković je dolaskom na mjesto gradonačelnika bio najgalsniji kada se govorilo o tuđim diplomama. Pitamo se odakle mu pravo da bilo čije znanje i diplomu komentariše kada svoje nema.





bottom of page