top of page

Čista diskriminacija: Mladi umjetnici nemaju priliku da nastupaju u Banjaluci za novogodišnju noć

U novogodišnjoj noći Banjalučane će na Trgu Krajine zabavljati poznate pjevačice Neda Ukraden i Ana Bekuta. Neki sa oduševljenjem čekaju doček Nove godine, dok drugi građani Banjaluke negoduju. Kažu, pored toliko naših umjetnika koji žive na rubu egzistencije i na margini života, velike sume novce odlaze onima koji u Banjaluku dolaze samo zbog honorara.


,,Da li je moguće da ne znate da imamo vrhunske pjevače, tamburaše, svirače, bendove, kulturno umjetnička društva'', pita ljutito jedna Banjalučanka.


Da li je moguće da se ništa neće mijenjati, a obećano je?


Banjaluka ima veliki broj visokoobrazovanih umjetnika, ali za njih nema novca, dok za druge ima. Mladim umjetnicima Grad nije pružio priliku za izlaganje i da predstave svoj rad sugrađanima.


Honorar pripada njima, smatra Banjalučanka koja je na društvenoj mreži Fejsbuk osudila ovaj potez nadležnih da u Banjaluci za Novu godinu nastupaju poznata imena, Neda Ukraden i Ana Bekuta.


,,Ta informacija izazvala je u meni tugu, nelagodu i nametnula mnoga pitanja. Da li ste zaboravili da su naš Grad slavom ovjenčale Maja Tatić, Marija Šestić pjevajući na Eurosongu. Neću navoditi imena svih naših umjetničkih bisera da ne bih nekoga zaboravila. Banjaluka ima Akademiju umjetnosti i obrazovne i kvalitetne muzičare. Znate li da ih je korona dovela na rub egzistencije, a vi gospodo novac dajete drugima koji dođu-pođu-odu, a naši umjetnici da vam sviraju i pjevaju onako ,,džabe''. Mislim da je ovaj čin nedostojan i sa aspekta socijalne i ekonomske bijede svih građana Banjaluke. Banjalučani zaslužuju da se opuste i provesele, ali uz naše muzičare, pjevače, svirače, glumce i honorar pripada njima. Banjaluka to zaslužuje...'', završava ljutito ona.


Podsjećamo, nedavno je Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika Banjaluke za društvene djelatnosti zahvalila svim privrednim subjektima te rekla kako je prikupljeno oko 50.000 KM za novogodišnje slavlje, kako očekuju još pomoći od donatora i nada da će sredstva iz budžeta grada za izvođače biti što manja.

bottom of page