top of page

Zvaničnici čestitali Dan Vojske Republike Srpske: Bez Vojske ne bi bilo ni Republike, ni slobode

Dvanaestog maja obilježava se Dan Vojske Republike Srpske, na dan kada je 1992. godine donesena odluka o stvaranju Vojske Republike Srpske.



Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.


Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odranu Srpske.


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je Dan Vojske Republike Srpske i istakao da je trajna dužnost i obaveza svih da se čuva sjećanja na žrtvu palih boraca, ali i Republika Srpska koja je garant opstanka Srba na ovim prostorima.


"Odluka o stvaranju Vojske Republike Srpske, koja je donesena 12. maja 1992. godine, bila je istorijska i ovaj datum ostaće upisan zlatnim slovima u istoriji srpskog naroda, jer bez Vojske Republike Srpske ne bi bilo ni Republike, ni slobode", istakao je Dodik u čestitki.


Dodik je naveo da je Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk Oružanih snaga BiH nastavio sa ponosom da baštini vrijednosti i tradiciju Vojske Republike Srpske, ali i srpskog naroda u cijelini, te da se posebna zahvalnost iskazuje onima koji su herojskom borbom i nesebičnim žrtvovanjem, vođeni časnim i plemenitim ciljevima, svoje živote ugradili u Republiku Srpsku, odbranili njenu teritoriju i sačuvali srpski narod.


"Naša je trajna dužnost i obaveza, ali i mladih generacija koje danas žive u miru i slobodi, da čuvamo sjećanje na žrtvu palih boraca, kao i da sačuvamo i odbranimo našu Republiku Srpsku koja je garant opstanka Srba na ovim prostorima", piše u čestitki predsjednika Republike.


Višković: 12. maj jedan je od najznačajnijih datuma u istoriji srpskog naroda

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je čestitku svim pripadnicima Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, povodom Dana Vojske Republike Srpske.


On je rekao da je 12. maj jedan je od najznačajnijih datuma u istoriji srpskog naroda u Republici Srpskoj i danas se s “ponosom sjećamo herojskog puta Vojske Republike Srpske tokom Odbrambeno-otadžbinsog rata”.


“Sa zahvalnošću i poštovanjem čuvamo uspomenu na sve borce koji su položili živote u odbrani naše slobode. Mi, koji danas uživamo u slobodu koji su oni izvojevali, imamo trajnu obavezu da pamtimo i poštujemo njihovu žrtvu, uključujući i kulturu sjećanja na Vojsku Republike Srpske.


S uvjerenjem da ćete, kao i do sada, s predanošću nastaviti da čuvate i njegujete tradiciju Vojske Republike Srpske i dalje pronosite slobodarski duh srpskog naroda, čestitam vam praznik i želim da se i u budućem vremenu sa velikim ponosom i poštovanjem odnosimo prema najvećim zaslugama naših boraca u stvaranju naše Republike Srpske, bez koje nema našeg opstanka na ovim prostorima”, navodi se u čestitki predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića.


Stevandić: Naša vojska, čiji dan slavimo u našim srcima je živa i žilava

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić čestitao je 12. maj – Dan Vojske Republike Srpske komandantu 3. pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH brigadiru Sretenu Miloševiću, svim vojnicima, podoficirima, oficirima i civilnim licima pripadnicima Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, koji baštini tradiciju Vojske Republike Srpske.


“Ponosan sam na istorijsku odluku Narodne skupštine Republike Srpske od 12. maja 1992. godine o formiranju Vojske Republike Srpske, kao odbrambene vojske koja je u skladu sa Ustavom i zakonom štitila narod Republike Srpske, branila svoju teritoriju i dala nemjerljiv doprinos stvaranju i očuvanju Republike Srpske”, napisao je Stevandić.


On je dodao da je ovaj dan prilika da odamo počast i da se, sa posebnim poštovanjem, prisjetimo 23 hiljade boraca koji su, u toku odbrambeno-otadžbinskog rata svoje živote dali za stvaranje Republike Srpske.


“Naša vojska, čiji dan slavimo u našim srcima je živa i žilava, a mi smo spremni da ne izgubimo zemlju koju je ona stvorila. Neka živi Republika Srpska”, navodi se u čestitki predsjednika Narodne skupštine.

bottom of page