top of page

Znatno manje para u kasi banjalučkog Vodovoda: Preduzeće na klimavim nogama (FOTO)

Prošlogodišnja neto dobit banjalučkog Vodovoda u odnosu na pretprošlu godinu je skoro za 700. 000 KM manja, pokazao je finansijski izvještaj ovog preduzeća. S obzirom na to da su im povećani troškovi poslovanja, a smanjeni prihodi, “Vodovod” u takvim uslovima ne može funkcionisati.



Postavlja se pitanje na šta ovo preduzeće troši novac? Sudeći prema broju novozaposlenih, pare odlaze na plate, ali ne i na razvoj poslovanja.


Banjalučki Vodovod apsolutni je rekorder među gradskim preduzećima po broju zaposlenih kako je na čelu preduzeća Predrag Duduković kojeg je postavio gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.


Nova „ekspertska“ uprava kaže da bez radnika nema ni preduzeća. Kada je riječ o stručnim profilima o kojima direktor govori najviše dominiraju „menadžeri“ s diplomama privatnih univerziteta.


Zahvaljujući Stanivukoviću koji je postavio novu upravu u prošloj 2021. i 2022. godini nije bilo značajnijih investicija niti ulaganja u novu vodovodnu mrežu, a što bi trebalo biti osnovna misija preduzeća.


Zbog stalnog priliva novih radnika za čijim zapošljavanjem nema nikakve potrebe preduzeće je danas na klimavim nogama, na korak od gubitka likvidnosti.


Da su itekako svjesni situacije u ovom preduzeću svjedoči i činjenica da Duduković daje izjave kako je na loš razvoj poslovanja dodatno uticalo i povećanje cijene električne energije, kao i ukidanje naknade za mjerno mjesto, što nije tačno.




Finansijski izvještaj ovog preduzeća pokazuje da su lani troškovi plata, naknada i ostalih ličnih primanja iznosili oko 9,823 miliona, a pretprošle 8,955 miliona KM.


Podsjećamo, Vodovod je prvi zaposlio preko 40 novih radnika što je ovo preduzeće opteretilo za najmanje milion KM na godišnjem nivou te je danas ovo preduzeće u nikad gorem stanju i to sve zbog stranačkog zapošljavanja.


bottom of page