top of page

Zbog milionskog duga Grada: Penzioneri ostaju bez jeftinijih karata

Dug koji Grad Banjaluka ima prema prevoznicima za subvencije javnog prevoza premašio je milionski iznos, a Banjalučani bi već od idućeg mjeseca mogli ostati bez povoljnijih karata.



Iako je Grad obećao da će isplaćivati subvencije za mjesečne karte određenim kategorijama stanovništva, kao što su penzioneri i višečlane porodice, subvencije se nisu isplaćivale mjesecima. Trenutno nema naznaka kada će dugovi biti izmireni.


Ukoliko se situacija ne promijeni, prevoznici su primorani najaviti ukidanje povlastica i naplaćivanje karata po punoj cijeni od idućeg mjeseca.


Vujasin: Grad nam je posljednju fakturu isplatio za februar


Momir Vujasin, vlasnik i direktor preduzeća "Aldemo turs", izjavio je da je Grad Banjaluka posljednju fakturu njihovom preduzeću isplatio za februar.


Vujasin ističe da su već pet mjeseci u očekivanju novčanih sredstava, što se odnosi ne samo na njih, već i na ostala prevoznička preduzeća. Prema njegovim riječima, ukupan dug prema svim prevoznicima iznosi oko 1,5 miliona KM.


Ostali izvori takođe potvrđuju sličnu situaciju u drugim prevoznim firmama i upozoravaju na mogućnost da prevoznici neće moći finansirati povlastice u nedogled.


Penzioneri i drugi korisnici povlastica biće primorani plaćati pune cijene karata, dok će prevoznička preduzeća morati tražiti sredstva putem tužbi.



Gradonačelnik Draško Stanivuković je ranije najavljivao moguće smanjenje cijena karata za gradski prevoz u Banjaluci, s obzirom na pad cijena goriva. Međutim, do sada nije postignut dogovor o tome.


Kresojević: Trenutno nemamo rješenje


Bojan Kresojević, gradski menadžer grada Banjaluka, izjavio je da Grad trenutno nema rješenje za ovaj finansijski problem. Naglašava da će u narednim danima biti razmotrene mogućnosti djelovanja.



Banjaluka trenutno ima 23 gradske i 34 prigradske linije prevoza, na kojima se mjesečno pređe oko 680.000 kilometara, odnosno preko osam miliona kilometara godišnje.

bottom of page